Miskolc

2019.08.09. 13:00

Volt már drágább. Most sem olcsó

Felszökött a paradicsom ára, de más zöldségeket is érint a drágulás. Íme a magyarázat, hogy miért.

Nagy-Hankó Krisztina

Sas Gáborné a hétvégi főzéshez vásárolt be csütörtökön. A paradicsom ára meglepte

Fotó: Ádám János

A befőzés és lecsókészítés szezonja van. A máskor ilyentájt megszokott mennyiség megvásárlását azonban most kevesen engedhetik meg maguknak, hiszen a paradicsom és a paprika is drága. Vajon mi okozhatja a magas árakat? A Búza téri piacon ennek jártunk utána.

Ami nem terem a kertben

Eddig még a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, néhány hete viszont drasztikus áremelkedés történt a piacon, egy kiló akár 800 forintba is kerülhet. A paprikánál mindössze 20–25 százalék körüli emelkedés tapasztalható eddig, a legmagasabb ár most 700 forint körül van. Meleg és aszályos volt a tavasz, az aranyat érő májusi eső – mintegy két és fél hónapnyi szárazság után – az utolsó pillanatban érkezett meg. A szélsőséges időjárás a 40–50 zöldség- és gyümölcsfaj termelésére különbözően hatott: vannak olyan – főként – zöldségek, amelyek „meghálálták” az eddigi csapadékosabb időjárást. Másoknál ez a párás klíma kedvezett a baktériumos, gombás betegségeknek.

Nagy László kereskedő szerint a szélsőséges időjárás lehet a legfőbb tényezője az áremelkedésnek. Sajnos egyéb zöldségféléknek is igen magas az ára, az utóbbi hetekben 30–40 százalékkal emelkedett. A gyümölcs ára elfogadható, van is bőséges kínálat és első osztályú a minőség – állítja a kereskedő. A hirtelen meleg miatt a nyár elején gyorsan megjelent az eper, aztán el is tűnt, most az őszibarack szezonja van, de már a szilva is itt van. A vásárlók is észreveszik, hogy magasak az árak, de azért jönnek, mert itt a legfrissebb az áru.

Ahogy arrébb sétáltunk, találkoztunk olyanokkal, akik már a hétvégi bevásárlást végzik. Pantóli Róbertné Kisgyőrből jár vásárolni a Búza téri piacra. Van kertje, de kicsi, nem terem meg minden benne. Ezért időnként ki kell egészíteni a hazai termést vagy megvenni, ami egyáltalán nincs. A hétvégén babgulyás lesz a menü, de egész hétre vásárol ilyenkor. A múltkor rakott karfiolt készített a családnak, kiszámolta, hogy egy nagy tepsinyi – ami nagyjából 8 embernek elég – 3500 forintjába került.

Letett a befőzésről

A miskolci Sas Gáborné hetente legalább egyszer vásárol a piacon. Húsleves készül pénteken, hétvégén pedig vadast főz. Az árak nagyon magasak, a zöldség már hónapok óta drága, megszokta, de most a paradicsom az, amin meg van lepődve. Emiatt kicsit el is keseredett, mert be akarta főzni, így viszont letett róla – mondta.

Papp-Tóth Attila 28 éve dolgozik kereskedőként, szerinte volt már drágább is a piac. Például tavaly ilyenkor a karfiolnak magasabb volt az ára, mint jelenleg – állítja. Az időjárási viszontagságok mellett a drágulás okai közé sorolja, hogy ezt az ágazatot még mindig 27 százalékos áfa sújtja, a világon egyedülálló módon. Az adózás sem egységes, mert vannak a kereskedők között alanyi adómentes adózók, meg áfakörösök is, emiatt is vannak nagy különbségek az árakban. Hiszen ha végigmegyünk a sorok mellett, akár több száz forintos eltéréseket is tapasztalhatunk. Valamint itt van még a termelőknél jelentkező munkaerőhiány, a járulék- és bértöbblet. Ezt a gazdálkodók szeretnék érvényesíteni az eladási árakban. Tehát a nagybani piachoz kell alkalmazkodni, illetve a kereskedők esetében a bérleti díjat is ki kell termelnie a vállalkozásnak. Ezek mind-mind hozzájárulnak a zöldségek és gyümölcsök árához, mire a fogyasztóhoz kerül.

A piacon látott árakból átlagot számolva összeadtuk, jelenleg mennyibe kerül egy klasszikus vasárnapi húsleveshez a zöldség. Nálunk ez 2000 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában