Diósgyőri vár

2019.08.30. 08:00

Végre működik az ivókút

A Diósgyőri vár környékén nem találtunk óriási problémákat, sőt nagy örömünkre végre vizet is ihattunk.

Hegyi Erika

A négyéves Kozma Nolen is örült a működő kútnak

Fotó: Kozma István

Ha egy turista Miskolcon jár, valószínűleg nem hagyja ki a Diósgyőri vár megtekintését, hisz a történelmi épület a megyeszékhely egyik látványossága, és nemcsak színes programokat kínál, hanem az idegenvezetés sem mindennapi: korhű ruhában, korabeli nyelvezetű idegenvezetéssel röpíti vissza a vendégeket a vár népe a középkorba. Tegnap mi is útnak indultunk, és turistaként látogattunk el a vár környékére, hogy megtudjuk, mit tapasztalnak a messziről hozzánk érkező emberek.

Virágok helyett dudva

A Vár utca terebélyes gesztenyefái alatt kellemes a séta. A járda azonban hepehupás, valószínűleg a fák gyökerei nyomják fel a térburkolatot. Az utcában egyre több a felújított ház, de elhanyagolt, elhagyott ingatlanokat is látni. A vár előtti kis téren meglepetés ér bennünket, végre működik az ivókút.

Az ugyanis olvasóink szerint egész nyáron, de még augusztus 20-a környékén sem volt használható, amikor az izgalmas programok miatt pedig nagy volt a forgalom a Diósgyőri várban. A kőből készült virágtartókról jobb nem beszélni, mert némelyikben csak dudva zöldell, csakúgy mint a kivágott fák helyén. Esztétikusabb lenne, ha itt virágok pompázhatnának. A vár impozáns méretét és látványát meglehetősen rontja a bejárat melletti régi jegyárusító bódé és a léckerítés, amely sokkal inkább illene egy vidéki házhoz, mint a történelmi épülethez. A tisztaságra és rendre azonban nem lehet panasz, ottjártunkkor épp a lehullott leveleket sepregették. A vár alsó udvarába jegy nélkül is be lehet menni, és ez fontos, hiszen itt vannak a mosdók. Bekukkantottunk ide is, az illemhelyek tiszták, sőt ingyenesek, ami manapság ritkaság. A vár előtt több tájékoztató táblát találtunk, melyek a hasznos információkkal látják el a messziről jött vendégeket.

Rozsdás kerítés

A Lovagi tornák tere felé sétálva szintén tisztaságot és rendet találunk, bár tegnap délelőtt nem sokan jártak a vár környékén, néhány turistával találkoztunk csak. Megkerültük a történelmi épületet, mivel ott nyár közepén még égig ért a parlagfű. Azt azóta lekaszálták, de újra nő, hamarosan újabb kaszálást igényel. A vár alsó udvarának hátsó kerítése enyhén szólva sem esztétikus. A valamikor szürke vas része jócskán rozsdásodik, és a nádkerítés fölött is eljárt az idő. Nem tudni egyébként, hogy miért takarták el ily módon a belátást a vár udvarába. A kerítés mellett jókora fekete cső kígyózik ki a földből, ez szintén lehangoló látványt nyújt.

Ha valaki megéhezik vagy megszomjazik, betérhet a Vár utcai ajándékboltba, ahol üdítő és jégkrém is kapható, ebédelni pedig a vele szemben található étteremben lehet.

Két baráti család érkezik a várhoz. A miskolci Kenéz család hozta el kirándulni a nagyváradi Villányi családot. Mint mondják, ők mindent rendben találtak, könnyű volt parkolni, minden szép és tiszta. Elkirándulnak még Lillafüredre is, ott lesz az ebéd. Mint mondják, ha nagyon akar az ember, akkor talál hibát, de ők elégedettek mindennel.

Egy édesapa sétál arra a kisfiával. Neki egyetlen megjegyzése van csak: jó lenne egy játszótér a vár közelében, mert a gyerekek annak örülnek igazán. Az édesapa hozzáteszi: szerinte a felújítás után most szép a vár, jobb lenne, ha nem épülne tovább, mert így még őrzi a régies hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában