Miskolc

2019.08.25. 10:00

Önkénteseket várnak

Legyél hős! Ezzel a felkiáltással toboroz önkénteseket az Országos Mentőszolgálat.

Nagy Hankó Krisztina

A mentő bevetésre indul

Forrás: Illusztráció

Legyél hős! Ezzel a felkiáltással toboroz önkénteseket az Országos Mentőszolgálat. Programjukat a fiatalokat megcélozva, a hozzájuk közel álló internetes csatornákon számos módon népszerűsítik. Fontos számukra, hogy az ország minden területére eljusson az önkéntes program lehetősége, mellyel növelhetik a mentőápolók számát, ezért rendezvényeken, fesztiválokon is igyekeznek részt venni.

Szakmai felügyelet mellett

Az önkéntes programot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 200,61 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg és 18 konvergenciarégióban található várost érint, így Miskolcot is. A projekt keretében 150 fő 18 és 22 év közötti fiatal számára nyílik lehetőség, hogy betekintést nyerjen Magyarország legnagyobb egészségügyi szervezetének mindennapjaiba. Cél az egészségügyi terület népszerűsítése és a tudatos pályaválasztás erősítése, melynek elősegítése érdekében az önkéntesek mentőápolói ismeretet sajátítanak el, idegen nyelvi órákon vesznek részt, valamint különböző munkafolyamatokba kapcsolódnak be szakmai felügyelet mellett. A jelentkezők adminisztratív feladatokat végezhetnek, a leltározásban (például mentőben lévő kötszerek, eszközök), a betegkísérésben és a mentésben is közreműködhetnek. Munkájukra heti 1-2 alkalommal számítanak.

Azokat a középiskolai tanulmányaikat befejezett fiatalokat keresik, akik még nem rendelkeznek kiforrott pályaválasztási tervekkel, de érdeklődnek az egészségügyi terület kínálta karrierlehetőségek iránt. A külföldi jó gyakorlatokat követve az Országos Mentőszolgálat olyan komplex ifjúsági programot dolgozott ki, melyben a hat hónap időtartamú önkéntes munka révén a fiatalok testközelből megismerhetik a sürgősségi ellátás működését, a kapcsolódó szakmákat és elhelyezkedési lehetőségeket. A fiatalok munkáját és szakmai előrehaladását képzett tanácsadók fogják segíteni a program során, ezzel támogatva a pályaorientációt, a tudatos pályaválasztást.

Minden fiatalnak

Az országos lefedettség célja, hogy minden fiatal számára adott legyen a lehetőség a programban való részvételre. A fejlesztés eredményeként az önkéntesek pályaválasztási preferenciái tudatosabbá válnak, idegen nyelvi készségeik fejlődnek és rengeteg hasznos tudást – szakszerű újraélesztés, elsősegélynyújtás – sajátítanak el. Az egészségügyi szakterület megismerése elősegíti, hogy a fiatalok ezen a pályán képzeljék el jövőjüket, biztosítva a megfelelő szakmai utánpótlást a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában