meló a hőségben

2019.08.15. 08:00

„Még a levegő is meggyullad…”

Akadnak olyan munkakörök, amelyekben akkor is helyt kell állni, ha kint is elviselhetetlenné válik a meleg.

Bájer Máté

A péküzemek az eleve nagy hőmérsékletű munkahelyek közé tartoznak

Fotó: A péküzemek az eleve nagy hőmérsékletű munkahelyek közé tartoznakaja

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán jelezte, hogy hétfőn volt az év eddigi legmelegebb napja. A 37,5 Celsius-fokos éves rekordot döntötte meg a derekegyházi időjárás, ahol 38 fokig melegedett a levegő. Az országos átlag egyébként 35 fok körül alakult a hét első napján, ám azóta sem érezni drasztikus csökkenést. Ebben a füllesztő időben legfeljebb a mélyvízi búvároknak vagy a hivatásos barlangászoknak nincs melegük. A légkondicionált irodák dolgozói ilyenkor talán el sem tudják képzelni, milyen az, amikor a kánikula mellett még pluszhő is éri az embert.

Napelemes a forró bádogtetőn

A szabadban végzett munka különösen igénybe veszi a dolgozókat a nyári kánikula idején. Sokan nem sorolnák a napelemek telepítését a legizzasztóbb nyári munkák közé, pedig a háztető anyaga a külső hőmérséklettől, akár +30 fokkal is eltérhet. Miskolc legnagyobb napelem-telepítő szakcégénél is jól tudják ezt, éppen ezért nem bízzák csak az eseti megoldásokra a védekezést. Az extrém időjárási körülményekre nemcsak a kötelező hűtött védőitallal készülnek, hanem a munkaütemezéssel is megpróbálják kikerülni, hogy a szakembereknek a nap legmelegebb időszakában kelljen a forró tetőn dolgozniuk. A pihenőidők szigorú betartása, valamint védőkesztyű, nedvszívó és szellőző ruházat, minőségi lábbeli, térdvédő, UV-szűrős védőszemüveg használata segíti a dolgozókat a túlzott meleg elviselésében.

Vannak extrém hőterheléssel járó foglalkozások, ahol a szálkás testalkat nyáron kéretlen munkahelyi járulék. Ilyen például az alumínium­öntöde, ahol a dolgozók a kinti 35 fokos melegbe járnak hűsölni a 600 fokon izzó olvasztókemence mellől. Bár az egykori kohászat leállításával eltűntek a hasonló nagyüzemi munkahelyek, még ma is akadnak, akik belekóstolhattak, milyen is lehetett egykor a Vasgyár dolgozójának lenni.

„Jelenleg egy kamiontrélereket szállító cégnél dolgozok. Nálunk a hegesztők biztonságtechnikai okokból teljesen zárt ruhában végzik a munkát a kinti hőségben is” – mondja Jessek Zsolt, aki hozzáteszi: „ez persze még mindig jobb, mint az egyik barátom helyzete volt, aki tavaly Hollandiában dolgozott egy acélgyárban”.

Mindezzel összhangban van Czimbák István véleménye is, aki szintén hegesztőként dolgozik:

„Munka közben vannak bizonyos kötelező biztonsági kiegészítők, amiket hordani kell, bármilyen meleg legyen is kint: hegesztőpajzs, bőrből készült kötény, lábvédő és karvédők. Szó szerint meg lehet főni ezekben.”

A vendéglátás sem hűvös munka

Akik a kánikula elől a legjobb óvóhelyet a bárokban látják, jobb, ha elbeszélgetnek egy pultossal is.

„Adott a természetes hőmérséklet, ami tegnap 37 fok körül alakult, és van egy söröző, amelyben nincs légkondi, csak két ventilátor kavargatja a levegőt (ezek közül az egyiket én vittem be itthonról), és némi huzat az utca és a belső udvar között a két nyitott ajtónak köszönhetően. A pultban mégis 43-45 fok van, mert a csapolt sörök hűtői mind befelé, rám nyomják a hőt, főképp deréktájban. Ilyenkor az ember úgy érzi, külön juttatásként még bio-fogamzásgátlásban is részesül. Bár azt alá kell írni, hogy ingyen csapvizet biztosít a cég” – mondja fanyar mosollyal Kabai Lóránt költő, kocsmáros.

Természetesen egy forró sütőlap, egy buborékozó fritőz vagy egy nagy teljesítményű grillező mellett állni sem könnyű, főleg akkor, ha mindez egyszerre van jelen egy apró helyiségben. A különböző pizzériák konyháin még a levegő is meggyullad, szokták mondani az ott dolgozók.

Van olyan gíroszos a Csabai kapuban, ahol külön aprópénzes üveget tettek ki a pultra – ebbe minden vendégnek bele kell dobnia egy százast, aki megkérdezi, hogy nincs-e melege az eladónak. Pedig a hasonló bódékban, grillcsirkés vagy hamburgeres büfékocsikban nem ritka az 56–60 fok sem.

Persze van, aki nem fél a hőgutától. Egy másik, belvárosi gíroszbár tulaja például arról beszélt, hogy őt nem zavarja a nagy meleg:

„Az ilyen időhöz vagyok szokva. Kifejezetten szeretem ezt a hőmérsékletet, az sem zavar, hogy a sütő be van kapcsolva. Nekem inkább télen van problémám, mert a hideget nem bírom elviselni”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában