diplomaosztó

2019.08.31. 17:00

Kiosztották a díszdiplomákat

Arany, gyémánt és vas diplomákat osztottak a Miskolci Egyetemen.

Bájer Máté

Zsigovics Ferenc aranydiplomájával

Fotó: Bujdos Tibor

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára egyetemi éveik talán legfontosabb pontja a diploma megszerzése. Ez lesz az alapja a karrierjüknek, és erre építhetik további ismereteiket, hogy egy hosszú és sikeres pálya után végül díszdiplomával foglalják keretbe munkásságukat. Ez történt tegnap is, az intézmény díszaulájában tartott ünnepi szenátusi ülésen, ahol összesen nyolcvanhárom színes diploma került kiosztásra. Hagyomány ugyanis, hogy az ötven, a hatvan, a hatvanöt, a hetven és a hetvenöt évvel ezelőtt végzett hallgatók jubileumi arany, gyémánt, vas, rubin és platina diplomát igényelhetnek az adott kar dékánjától.

A munka jutalma

„Az ember életében fontos a szakmaválasztás. Az itt összegyűlt díszdiplomások jó foglalkozást választottak ahhoz, hogy hosszú távon, boldogan és remélhetőleg megőrzött egészségben tevékenykedjenek, szakmájuk pedig ne csak munka, hanem szeretett hivatás legyen. Erre pedig mi is büszkék lehetünk – mondta köszöntőbeszédében prof. dr. Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettes, aki hozzátette, hogy mindehhez szükség van egy jó intézményre is, ami állja az évek kihívásait: „Ez itt egy második, úgynevezett szakmai család. A miskolci egyetem pedig híres az erős összetartó közösségéről, amelyeket az intézmény hagyományai kötnek össze”.

A diplomák előtti anyagjelzők azt mutatják, mennyi ideje szerezte valaki egy adott képzésben az oklevelét. A legalább ötven éve végzettek arany, a hatvan éve végzettek gyémánt, a hatvanöt éve végzettek vas, a hetven éve végzettek rubin, a hetvenöt éve végzettek pedig gránit fokú díszdiplomát kapnak. Ezek adományozására az adott karon a Kari Tanács évente tesz javaslatot. Rendszerint minimum huszonöt év szakmai tevékenység a feltétele a színes diplomának. Általában semmilyen pénzjutalom nem kapcsolódik hozzá, inkább egyfajta elismerése az iskola részéről a szakmában eltöltött éveknek. Míg júliusban a Gépészmérnöki és Informatikai Kar volt hallgatói vehették át díszdiplomájukat, tegnap a Műszaki Földtudományi Kar és a Műszaki Anyagtudományi Kar egykori diákjai tiszteletére tartottak ünnepi szenátusi gyűlést.

Külföldön is aranyat ér

„Ötven évvel ezelőtt nagy önbizalommal és nagy tenni akarással hagytuk itt az alma matert, pedig tisztában voltunk vele, hogy folyamatban vannak a szénbányák bezárásai, és többünknek új pályát kell találnia. Akkor mégis honnan a nagy önbizalom? Úgy gondolom, ennek a forrása a tudás volt, amit a Miskolci Egyetemen megkaptunk öt év alatt a tanárainktól” – fogalmazott a fél évszázaddal ezelőtti nehézségek és az egykori mérnöksors kapcsán Prof. dr. Csőke Barnabás aranyokleveles bányamérnök, egyetemi oktató.

Arról, hogy mennyit ért külföldön a Miskolci Egyetemen szerzett végzettség szintén egy aranydiplomás, Zsigovics Ferenc beszélt.

„Nagyon erős alapot szereztem itt. Mi kikerültünk 87-ben Kanadába, ahol kiértékelték a végzettségünket. Az én diplomámat „masters” szintre értékelték, ami igen jóleső érzéssel töltött el. Hozzátenném, Miskolc kis városnak számít világviszonlatban, de az itteni egyetem hírét Torontóban is jól ismerték”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában