Encs

2019.08.01. 12:00

Hétezer ember fogorvosa

Kitüntetést kapott az encsi fogorvos, akinek a munkája a hobbija is.

Hegyi Erika

Dr. Basista Vladimir

Fotó: Bujdos Tibor

„Encs Városért a Közösség Szolgálatában” díjat vehetett át nemrég dr. Basista Vladimir, az abaúji város fogorvosa. Érdekes életútját hallgatva kiderült, ő volt Magyarország első „munkanélkülije”, ő volt az elsők között, aki mint vállalkozó orvos OEP-szerződéssel dolgozott, és ő az első fogorvos, aki egyben építési vállalkozó is.

De kezdjük az elején! Vladimir szlovák származású, a Kassai Egyetemen szerzett fogorvosi diplomát. Egy barátokkal eltöltött budapesti kirándulás során ismerte meg későbbi feleségét, akivel 1982-ben házasodtak össze. Mivel felesége akkor még orvostanhallgató volt Budapesten, az ifjú fogorvos költözött a magyar fővárosba Szlovákiából. Budapesten munkanélküliként folytatta pályáját, de három hónap után végül lett egy körzete Újszilváson, ahova az utazás naponta két órát vett igénybe. Ez fárasztó volt, de sokat segített a szaknyelv és a magyar tudás elsajátításában. A már négytagúra bővült családnak azonban nem volt lakása, ezért úgy döntöttek, hogy költöznek.

Saját szakrendelő

– Két lehetőségünk volt. Vagy Mosonmagyaróvár, sokaknak az ígéretek földje, vagy Encs, ahol mindkettőnket állás és szolgálati lakás várt. De nemcsak ezért választottuk Encset, hanem azért is, mert mindkettőnknek nagyon fontos volt, hogy közel tudjunk maradni családjainkhoz, amihez Encs ideális helyszín volt. Ideköltözésünkkor már a szaknyelvet is megtanultam magyarul. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében talán én voltam az első olyan vállalkozó fogorvos, aki OEP-szerződéssel rendelkezett. Ezt a lehetőséget az egyik, szintén orvos barátommal jártuk ki, és a várostól sok támogatást kaptunk. Később pályázatok segítségével, több szakorvos összefogásával saját rendelőintézetet hoztunk létre Encsen, ahol a betegek többféle szakrendelést is igénybe vehetnek – sorolja Vladimir.

 

De nem mindennapi az sem, hogy amikor a szakrendelő építésébe belevágtak, kénytelen volt létrehozni egy építési vállalkozást, mert az elnyert támogatás nem volt elég ahhoz, hogy külső vállalkozót bízzanak meg a kivitelezéssel.

Hozzáteszi: Abaújban nem gazdagok az emberek, de a pénz nem minden, és közös összefogással ebben a térségben is van lehetőség fejlődésre, nem csak az egészségügyi szolgáltatások terén. A fogorvos nagyon szereti a munkáját, ami tulajdonképpen a hobbija is.

A gyógyítás mellett tíz évvel ezelőtt megalapították a Bárka Baptista Gyülekezetet a városban, melynek tagjai karitatív munkát is végeznek.

Felesége, dr. Basista Erika belgyógyász 15 éven keresztül volt az Encsi Területi Egészségügyi Központ vezetője. Három gyermekük született, akik már kirepültek a családi fészekből. Fiuk követte a szülőket a pályán, aki szintén fogorvos lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában