Miskolc

2019.08.28. 08:00

Életveszélyessé vált az avasi tornacsarnok, új tető kellene rá

Egyelőre nem tudni, mikorra készülhet el a sokaknak nagyon fontos beruházás.

Szaniszló Bálint

Korábban csúszott, most a tetővel van a baj

Fotó: Bujdos Tibor

Pár nap múlva kezdődik a tanév, de a miskolci Avasi Gimnázium mintegy hatszáz diákja sem testnevelésórára, sem a tanítási időn túli sportolásra nem tudja használni az intézmény sportcsarnokát. A teremhez vezető folyosón és a terem ajtaján kifüggesztett papír szerint a sportcsarnok nem használható, mert életveszélyes.

Palánkot akartak szerelni

Ez az állapot azért nem annyira friss, a gimnáziumért felelős Miskolci Tankerületi Központ már tavaly ősszel döntött arról, hogy a sportcsarnokot – életveszélyes volta miatt – bizonytalan ideig nem lehet használni. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy azt mondjuk, ez a bizonytalan idő egy éven túli lesz. Van, aki azt mondja, hogy két évbe is beletelhet, mire változik a helyzet.

Történt ugyanis, hogy tavaly – a csarnok megújítása keretében – lehajtható kosárlabdapalánkot akartak felszerelni a tetőszerkezetre. Ekkor derült fény a bajra: a tetőszerkezet életveszélyes. A szakértői vélemény nyomán – érthető módon – záratta be a Miskolci Tankerületi Központ a csarnokot. A diákok onnantól kezdve kényszerültek – jó idő esetén – az udvarra, rossz idő esetén pedig a tornaszobákba. Felmerült az is, hogy a Miskolci Egyetemre járnak majd testnevelésórára a diákok. Az intézmény a csarnokban tartotta közösségi eseményeit – például az ünnepélyeket, a szalagavatót, a ballagást –, ezekhez most máshol kell helyet találniuk.

Kérdés a miniszterhez

Telt-múlt az idő, és az érintettek – diákok, tanárok, szülők – egy része úgy érezte, hogy nem nagyon történik semmi annak érdekében, hogy a tornacsarnok újra használható legyen. A türelmetlenebbek – érdemi információ hiányában – dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselőhöz fordultak, aki idén májusban írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez „Mikor újítják fel az Avasi Gimnázium tornacsarnokát?” címmel.

 

Dr. Varga László érdeklődésünkre elmondta, hogy azért nyúlt az írásbeli kérdés eszközéhez, mert aggódó szülők sokaságával találkozott, és szeretett volna megnyugtató információkat szerezni a legilletékesebbtől, a szaktárca vezetőjétől. „Hatszáz gyermek mindennapos testneveléséről van szó, ami nagyon fontos dolog – mondta. – Egyértelműen az oktatási kormányzat dolga a csarnok rendbehozatala. A helyi önkormányzat számára pedig nyilván nagy terhet jelentene a felújításnak akár csak a részleges finanszírozása is.”

Volt már gond a csarnokkal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében dr. Rétvári Bence államtitkár küldött választ a kérdésre. Ebben leírják, hogy az Avasi Gimnázium tornacsarnoka 1985-ben készült, az akkori műszaki-technikai színvonalon. Nem sokkal az átadás után már statikai problémák léptek fel, amelyet 1988–89-ben részben korrigáltak. A tornacsarnok tetejének tartószerkezete tizenhat darab csuklós, íves, ragasztott faszerkezetű főtartóból áll.

Már tervezik a tetőt

Az említett palánk felszerelése kapcsán elvégzett vizsgálat „vélelmezte a tetőszerkezet instabilitását, ezért a Miskolci Tankerületi Központ a tornatermet hivatalosan is lezárta.” Ezt követően komplex műszaki vizsgálatot rendeltek el. „A statikusok a mérések eredményei alapján – egymástól függetlenül – megállapították, hogy a tetőszerkezet életveszélyes, javítása nem lehetséges, így egy új tetőszerkezet építését látták indokoltnak – fogalmaz az államtitkári válasz. A tankerület megkezdte a tetőcsere műszaki előkészítését. A kivitelezési terv készítése folyamatban van, ennek ismeretében lehet kalkulálni a beruházás költségeit. Az államtitkár válasza szerint a Miskolci Tankerületi Központnak van fedezete a tervezési folyamatokra, de a tetőcseréhez külön forrás bevonása szükséges majd. Azt egyelőre nem lehet tudni, meddig tart ez a folyamat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában