Kiskert

2019.08.26. 15:33

Egy szomorú lány szeme

Most nyílik a cikória, az egyik legbájosabb virágunk.

A virág gyökeréből készül a cikóriakávé

A cikória az egyik legbájosabb virágunk, és épp most nyílik. Szinte mindenki ismeri a mezei katángot vagy katángkórót, régies nevén a naputánjárófüvet, amit a fénykedvelő természete miatt kapott.

Már az ókorban is használták

Az angolok szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.

Gyomos tarlókon, útszélen mindenhol találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal. Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, majd egy évre rá akár másfél méteres magasságúra is nőhetnek hajtásai. A tányér alakú, kerek virágok több, kis nyelves virágból álló fészkek.

A hajnali és a kora reggeli órákban nyílik. Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét. A mezei katáng gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben. A termesztett változatok mára már elterjedtek szerte Európában. A vad fajból nemesített cikória szárított és pörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában