Bükkzsérc

2019.08.02. 16:30

Bükkzsércé a napi csapadékrekord

Több mint száztíz milliméter, ennyi az új napi csapadékrekord augusztus elsején.

Tóth Balázs

Fotó: Kovács Roland

Mostanáig a napi csapadékrekord augusztus első napján 100,8 milliméter volt, amit 1937-ben Bakon mértek. A csütörtöki intenzív zivatarokból néhány helyen 30-80 milliméter eső hullott, az új rekordot pedig Bükkzsércen regisztrálták, ahol 110,6 milliméter csapadék hullott, ez pedig az OMSZ helyi társadalmi észlelőjének, Poczik Lászlónak köszönhetően derült ki.

Fotó: Vasas Natália
Fotó: Vasas Natália
Fotó: Vasas Natália

A faluban nem emlékeznek arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi esőt kapjanak. Ifjabb Poczik László elmondta, korábban is voltak felhőszakadások, kétévente hullik nagy eső, de hasonlóra a múlt században volt példa, akkor a patakhidakat is elvitte az ár, a kétezres évek elején pedig az aszfaltot tépte föl a víz. Korábban egy napon mértek már 80 milliméternyi csapadékot, de a mostani rekord mennyiség másfél óra alatt hullott, s többször jéggel, s gyakoriak voltak a villámok is. Egymást követték a kialakuló zivatarok.

Mint mondta, a faluban egy négyzetméterre száztíz liternyi víz ömlött, de a környéken is intenzíven esett, s amit a talaj már nem nyelt el, az a falun keresztül folyt lefelé. A község csapadékvíz-elvezető rendszerét nemrég csinálták meg, de ekkora mennyiségű vízre nem lehetett számítani. Az otthon lévők azonnal hozzáláttak a védekezéshez, a kertek felől ugyanis befolyt a pincékbe a sár.

Vasas Csaba polgármester elmondta, amikor a környéken máshol baj volt, Bükkzsércet nem érintette a probléma. Most viszont járdát, járdaszegélyt, lépcsőt mosott el a lezúduló víz, megteltek az árkok, a földutakról rengeteg sódert vitt magával a víz. Pénteken a legfontosabb munkákat végezték el, kitakarították az átereszeket, hogy egy esetleges következő esőzésnél ne legyen gond. A károkat viszont majd hétfőn mérik föl. A polgármester hozzátette, számos magánháznál is lettek károk, garázsokba tört be a víz. A helyi önkéntes tűzoltók és a polgárőrök segítettek a mentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában