Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.23. 08:00

Borsodban kevesebb az alma a tavalyinál

Az aszály és a tavalyi fagyok nem tettek jót a termésnek.

Bár a miskolci Búza téri piacon rengeteg az alma, azt mondják, gyengébb lesz az idei termés

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés várhatóan gyengébb lesz, mint a tavalyi. Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA – World Apple and Pear Association) előrejelzése szerint nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ugyanez a helyzet. A többéves adatokat figyelembe véve az idei mennyiség fedezi majd a belföldi étkezési célú igényeket, amely Magyarországon fejenként és évente tíz-tizenöt kilo­gramm. A szervezet felmérése alapján Magyarországon és Lengyelországban várható a tavalyihoz képest jelentősebb kiesés.

Czina György vállalkozó 2000-ben Bekecs mellett telepítette a huszonöt hektáros ültetvényét, melyhez tartozik egy 600 tonnás alma hűtőtároló is. Egy program keretein belül tíz-tizenöt ezer iskolásnak jut a bekecsi almából.

Egyötöde

– A tavalyi év minden idők legjobb termését hozta, olyannyira, hogy a léalma alacsony felvásárlási ára miatt egy jelentős mennyiséget nem tudtunk leszedni – mondta a gazdálkodó. Többek között ennek köszönhetően, illetve az aszályos időszak és a tavaszi fagyok miatt a tavalyi termésnek mindössze egyötöde várható idén, körülbelül 100 mázsa hektáronként – teszi hozzá.

A belföldi hozamok az ősz folyamán válnak véglegessé, akkor derül majd ki, hogy a tavalyinál várhatóan magasabb árak mennyire kompenzálják a kiesett mennyiséget, és ez ad-e lehetőséget arra, hogy a termelők biztonságosan elkezdjék a 2020-as termelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában