Egészség

2019.08.13. 14:30

Az ajakherpesz csak nagyon ritkán veszélyes

A felnőtt emberek több mint 95 százaléka hordozza a herpeszvírus 1-es típusát.

Forrás: Dreamstime

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amit a Herpes simplex vírus 1-es típusa okoz. Az ajkakon kis kifakadó hólyagok keletkeznek. Ezek gyakran érzékenyek, fájdalmasak és viszketnek.

Világszerte elterjedt betegségről van szó, melynek lefutása csak ritka esetben súlyos. A felnőtt emberek több mint 95 százaléka hordozza a herpeszvírus 1-es típusát, 10–30 százalékuk a 2-es típust. Ez nem azt jelenti, hogy mindnyájuknál ki is alakul a herpesz. Sokaknál a vírus inapparens marad, azaz nem jelentkeznek tünetek. A legtöbben már gyermekkorban megfertőződnek az ajakherpesz vírusával. A vírus a bőr felső sejtrétegét támadja meg, ott hólyagokat képez, a bőrön keresztül átjutva az idegpályákba kerül, és ha az immunrendszer legyengül, aktiválódik. Az idegpályákon keresztül újra a bőrfelszínre jut, és ott ismét hólyagokat képez.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég a kórság adás-vételéhez, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, mivel a herpeszvírusok a levegőben rendkívül életképtelenek. Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely pohár híján szájról száj­ra vándorol, és amely esetleg közvetlenül érintkezett a herpesszel fertőzött szájával.

Néha kiújul

Az emberek egyharmadánál az ajakherpesz időről időre kiújul. Az ajkakon jelentkező hólyagok mellett néhány kísérőtünet is felléphet: láz, nyirokcsomó-duzzanat, általános betegségérzet. A vírus ritka esetben a szem környékén is okozhat herpeszt. Az immunrendszer súlyosbíthatja a betegség lefolyását.

Ha a tünetek nagyon súlyosak, láz vagy komplikációk lépnek fel, forduljon orvoshoz. A kezelés történhet antivirális tabletták szedésével vagy injekcióval. A helyi kezelés fertőtlenítő és szárító hatású szerekkel történhet.

Az egészséges életmód, a sport és a kiegyensúlyozott táplálkozás erősíti az immunrendszert, megakadályozza a herpesz előtörését. Nyáron magas fényvédő faktorú napvédő szerrel kenje be az ajkait és a szája környéki részeket is. A fertőzött személyekkel való érintkezést kerülje. Mindig mosson kezet, miután megérintette a herpeszt. Ha herpesze van, ne menjen újszülöttek közelébe, mert a vírusfertőzés súlyos agyvelőgyulladást okozhat a kicsiknél!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában