Miskolc

2019.08.30. 17:30

Anyagvizsgálat: új dimenzió

Az újonnan átadott labor világszinten is egyedinek számít.

Bájer Máté

Bemutatták a gép működését

Fotó: Bujdos Tibor

A Széchenyi 2020 program keretében különleges projekt zárult a Miskolci Egyetemen. Az intézmény négy olyan berendezéssel lett gazdagabb, amik ebben az összeállításban nemcsak országosan, de világviszonylatban is egyedinek számítanak. A 3D labort magasan képzett személyzet működteti: a tudományos munkában senior és junior szakértők dolgoznak együtt. A technikai fejlesztésnek köszönhetően választ tudnak majd adni a különböző anyagok térbeli szerkezetével kapcsolatos kérdésekre, legyen szó fémről, kőzetről, szerves vagy kompozit anyagról.

„A 3D arra utal, hogy háromdimenziós problémákat is képesek vagyunk feltárni.” Prof. dr. Mertinger Valéria

Kutatás és szolgáltatások

„Olyan technikai berendezést adtunk ma át, ami ilyen összetételben sehol máshol nincsen széles e hazában. Nagyon bízunk abban, hogy az ipari szereplők is felismerik majd a gépek által nyílt lehetőségeket” – mondta dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora a sajtónyilvános átadón.

A négy eszköz segítségével akár roncsolásmentesen is meg tudnak vizsgálni egy-egy tárgyat. Képesek lesznek megmondani, hogy egy bizonyos eszköz hibáját mi okozta: törés, anyagfáradás, vagy valami más volt a probléma.

A gépek az átadó napján is nagyban dolgoztak.

„Az alkatrész, amit most látunk, polimer kompozit. Vizsgáljuk, hogy milyen struktúrában van benne üvegszál, van-e irányítottsága, és más hasonló tényezőket” – mutatta be az épp zajló munkafolyamatot prof. dr. Mertinger Valéria, a Műszaki Anyagtudományi Kar oktatója, aki azt is elmagyarázza, hogyan működik a labor: „A berendezés együttes létrejöttének az volt a célja, hogy a labor alkalmas legyen szolgáltatások nyújtására és kutatásra is. Komplex berendezésekről van szó, amik a felmerülő kérdésekre teljes választ tudnak adni. A 3D arra utal, hogy háromdimenziós problémákat is képesek vagyunk feltárni. A vizsgált terület lehet pár centiméteres vagy akár néhány nanométeres is. A fejlett technikai eszközöknek köszönhetően az ipari igényekre nagyon gyors válaszadási lehetőséget ígérünk”.

 

Az első gép messziről közelíti a vizsgálatot, roncsolásmentesen. A minta felületéről indul és ott detektálja a lehetséges problémákat. A következő berendezés a vizsgálati sorban egy computer ­tomográf, ami gyakorlatilag az orvosi CT-nek megfelelő, csak nagyobb energiájú eszköz. A professzornő szerint ez önmagában is egyedülálló Közép-Európában. A harmadik gép egy téremissziós pásztázó elektronmikroszkóp, míg a vizsgálati sort egy többcélú röntgen diffraktométer zárja. A beruházás 787 millió forintból valósult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában