Munkaerőhiány

2019.08.06. 19:30

A munkaerőhiány miatt már nincs hova gyorsulni

Elérték a plafont a lakásépítések: nincs elég kapacitás és szakember.­­­

A jó szakemberből hiány van az építőiparban

Forrás: ÉKN

A lakásépítési piac elérte a plafont az átadott új lakások számát és az építőipar kapacitását tekintve. Az első félévben országszerte 6472 új lakóingatlanra adtak ki használatbavételi engedélyt – derül ki az ingatlan.com újlakás-piaci összefoglalójából, amely a legújabb hivatalos lakásépítési adatokat is bemutatja.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: „a friss adatokból az látszik, hogy a lakásépítések a maximumon pörögnek, a kapacitás- és munkaerőhiány miatt nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac. Fontos azonban, hogy a lakásátadások nem egyenletesen alakulnak, minden évben az utolsó három hónapban ugrik meg a számuk, és ez az idén is várhatóan így lesz.”

Növekedés a nagyvárosokban

Az is kiderül az adatokból, hogy az új lakóépületekben átadott lakások 51 százaléka családi házban, 40 százaléka többemeletes, több lakást magában foglaló házban található, 4,2 százalékuk pedig lakóparkban kapott helyet.

Balogh László azt is elmondta, hogy az új lakások piacán egyre komolyabb a vidéki ingatlanok aránya. „Ezt mutatja, hogy országos szinten stagnálás volt, ám a megyei jogú városokban 10 százalékkal nőtt az átadott új lakóingatlanok száma” – tette hozzá.

Az új családi házak piacát egyébként segíti az állami támogatási rendszer, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) is.

Az eddigi adatok alapján az új lakóingatlanoké a főszerep a felvett támogatások összegét nézve. A rendszer 2015. júliusi indulásától idén májusig összesen 312 milliárd forint támogatást kaptak az érintettek. Ennek a kétharmadát – 209 milliárdot – új lakás építésére vagy vásárlására fordította összesen 33 ezer család.

Meglódult a családi házak piaca

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az új lakásba költözők egy része nem szeretne építkezni, hanem eladó családi házat, esetleg sorházban vagy ikerházban lévő ingatlant keres.

„Az idén folytatódott és látványosabbá vált a növekedés ezen a piacon. Az év első hét hónapjában országszerte több mint 3 ezer családi, iker- vagy sorházban található új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ez pedig 63 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest” – emelte ki.

Az ingatlan.com elemzése szerint idén júliusban a budapesti új családi házakat átlagosan 681 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, a sorházaknál 568 ezer forint, az ikerházak esetében 594 ezer forint volt az átlagár. A megyeszékhelyeken az új családi házakba 445 ezer forintos négyzetméterárat kell fizetni. A többi városban pedig 491 ezer forintért kínálják ezeket az ingatlanokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában