tömegközlekedés

2019.07.19. 08:30

További hetven CNG-busz jöhet Miskolcra

Legkésőbb 2021 végére cserélheti le teljes buszparkját az MVK Zrt.

Tajthy Ákos

A CNG-autóbuszok

Fotó: Ádám János

A nemzeti buszstratégia keretében csaknem harminchat milliárd forint támogatást biztosít a kormány a következő tíz évben környezetbarát buszok beszerzéséhez a huszonötezer lakosnál nagyobb településeken – ezt a közelmúltban jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős állam­titkára.

Kíváncsiak voltunk, kedvezően hathat-e a bejelentés a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) buszflottájának fiatalítására, már csak azért is, mert Kriza Ákos, Miskolc polgármestere évértékelő beszédében azt mondta, a város 2030-ra a teljes buszparkot közel nullaemissziós buszokkal tölti fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2015-ben forgalomba áll hetvenöt CNG-buszhoz további hetven környezetbarát buszt vásárolhatnak.

Az MVK válaszában úgy fogalmazott, a nemzeti buszstratégia keretében a kormány 2021 végéig támogatja a nem elektromos, tiszta meghajtásláncú járművek beszerzését, vagyis a közlekedési cég eddig az időszakig tervezi beszerezni az új buszokat.

Előremutató rendszer

– A tervek szerint az autóbuszokat közbeszerzés keretében és egy ütemben kívánjuk beszerezni, így három, maximum négy év múlva már a teljes flotta környezetbarát lesz, melynek köszönhetően a város levegőjébe évente ötvennyolc tonnával kevesebb nitrogén-dioxid kerül. Ezekből a buszokból ugyanis 98 százalékkal kevesebb káros anyag jut a levegőbe, mint a dízelmotoros változatból. Ezzel a flottával a legszigorúbb klímapolitikai és környezetvédelmi előírásoknak a jövőben is meg tud majd felelni az MVK – tették hozzá.

Ráadásul – erről egyébként korábban már írtunk – a Miskolc tulajdonában lévő biogázerőmű alkalmas arra, hogy az általa megtermelt teljes gázmennyiséggel üzemeltethetők legyenek a CNG-autóbuszok, „így egy körkörös, gazdaságosságát tekintve is előremutató ellátási rendszer alakítható ki.” – hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában