Családsegítés

2019.07.16. 20:00

Segítséget nyújtanak az egyedülálló anyáknak is

Amelyik család megtapasztalja, hogy nincs egyedül a feladataival, könnyebben vállal újabb gyermeket.

Detzky Anna

Dr. Pethesné Dávid Beáta

Fotó: Detzky Anna

Családsegítés a XXI. században címmel rendezett konferenciát az Otthon Segítünk Alapítvány (OSA) a MAB-székházban. Dr. Pethesné Dávid Beáta szociológus, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének igazgatója, aki maga is négygyermekes anyuka, ismertette az elmúlt negyedévben készülő átfogó kutatást a témában.

„Kontrollképpen visszatértünk azokhoz a családokhoz, akiket régen segítettünk.” Dr. Pethesné Dávid Beáta

„A magyar felmérés előzménye egy európai uniós nemzetközi összehasonlító vizsgálat volt 2004-ben. Tíz év múlva újabb adatfelvétel történt hazánkban, amely jó összehasonlítási alapot nyújt a jelenlegi eredményekkel. 600 olyan családot kérdeztünk meg, ahol 0–6 hónapos gyermeket nevelnek, akár első baba, akár nem. Emellett 189 olyan családot, akik rátaláltak az alapítványra és jelenleg is segítséget kapnak tőlünk, illetve 150 családot, akik az elmúlt 5 év során fordultak hozzánk, és 133 önkéntesünket is” – mutatta be az előadó.

A diplomások előbb kérnek

Az önkéntesek hosszú távra köteleződnek el, viszont újonnan egyre kevesebben csatlakoznak.

„A civil aktivitásban részt vevő csoportra nézve az derült ki, hogy 2004 és 2019 között az önkéntesek fele 65 év feletti, nagymamakorú lett, akik maguk is édesanyák, és a házasok aránya csökkenő tendenciát mutat. Azok pedig, akiknek még nincs unokájuk, de feltételezhető, hogy később lesz, valószínűleg csak addig fognak velünk dolgozni, amíg a saját családjukban nem kell besegíteniük. Elmondható, hogy az önkéntesek 70 százaléka felsőfokú végzettségű, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy homogén módon a saját társadalmi osztályukon belül tudják csak elérni az embereket. Az alacsonyabb végzettségűek felkeresésében az internetes tájékoztatás és a szakemberek, védőnők, háziorvosok szerepe is fontos lehet” – hangsúlyozta a szociológus.

Több gyermek született

Az alapítványhoz fordulók körében felülreprezentáltak az egyedülálló édesanyák, akik a nagyszülőktől nem kapnak segítséget.

„A gyermekfelvigyázóink szolgáltatását 70 százalékban olyan anyukák veszik igénybe, akik nem ott élnek, ahol születtek, és ezért nincsen meg az a fontos családi, baráti beágyazottságuk, mint a helyieknek. Az önkéntesek nagy része szintén megtapasztalta ezt, és 60 százalékuk más szervezetnél is vállal társadalmi munkát, de ők mindössze csak a magyar lakosság 10–15 százalékát teszik ki. A hozzánk fordulók körében gyakori, hogy már a második-harmadik gyerekük gondozásánál keresnek fel bennünket, mert a nagyszülőktől nem kapnak támogatást. Az is általános, hogy ikreik vannak vagy a normálistól eltérő fejlődésű, esetleg allergiás gyermeket nevelnek. Kontrollképpen visszatértünk azokhoz a családokhoz, akiket régen segítettünk. Közülük 38-an, tehát minden negyedik szülőpár mondta azt, hogy egészséges gyermeke született. Ez különösen ott volt gyakori, ahol már neveltek egy beteg gyermeket” – tájékoztatott dr. Pethesné Dávid Beáta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában