kúttalanság

2019.07.11. 10:00

Nem ad vizet az egyéves ivókút

Turisták szerettek volna vizet inni a Diósgyőri várnál, de nem tudtak…

Hegyi Erika

Sigér Vivien Téglásról hiába próbált meg vizet inni a kútból...

Fotó: Bujdos Tibor

Nem működik és igencsak leharcolt állapotban van a Diósgyőri vár előtt található ivókút – jelezte olvasónk. A kút jelenlegi helyzete azért is szomorú, mert alig múlt egy éve, hogy átadták. A Bükk-Térség Fenntartható Vízgazdálkodásáért Közalapítvány a víz világnapja alkalmából létesítette, és ünnepélyes keretek között avatta fel tavaly márciusban. Most pedig itt a nyár, itt a turistaszezon, a várat is sokan látogatják, a szomjas kirándulók azonban hiába innának az ásványokban gazdag bükki karsztvízből, nem tudnak. Olvasónk arról is írt, hogy a kút télen elromlott, napokig folyt belőle a víz, de nem javították meg.

„Ennél már egy közkút is jobb lenne, azok általában nem romlanak el.” Tóth László

Elmentünk, megnéztük, a látványa valóban lehangoló. A csapot leszerelték, vizet pedig sehol nem lehet nyerni belőle. Néhány turista reménykedve keresgélte a víznyerés lehetőségét az ivókútnál, de nem jártak sikerrel. Közöttük volt Sigér Vivien is, aki édesanyjával Téglásról érkezett várlátogatásra.

Sigér Vivien Téglásról, hiába próbálkozik, hátha...

– Ha hosszabb kirándulásra megyünk, mindig hozunk magunkkal innivalót, de az egy idő után megmelegszik. Jó lett volna, ha itt friss, hideg vizet tudunk inni – mondja az édesanya. Hozzáteszi: szomorú, hogy ebben az országban mindent tönkretesznek.

Ki a felelős?

Gyerekcsapat érkezik a várhoz. Ők is szeretnének vizet inni, de nem járnak sikerrel. Egyikük felveti: lehet, hogy pénzt kell beledobni, akkor működik. Keresgélik egy ideig a pénznyílást, de aztán feladják. Inkább jégkrémet vesznek a közeli üzletben, azzal oltják szomjukat.

Kis idő múlva egy idős úr, Tóth László sétál a kúthoz. Elárulja, ő egy abaúji kis faluból jött Miskolcra, mert még nem látta a felújított várat. Azt azonban furcsállja, hogy a nyár közepén nem működik az ivókút.

– Ennél már egy közkút is jobb lenne, azok általában nem romlanak el – jegyzi meg. – Azt azért nem értem, hogy milliárdokat költenek a várra, a néhány ezer forintos javításra pedig nincs pénz. Nem tudom, ki a felelős ezért, de bizonyára van olyan műszaki ember, akinek jeleznie kellene, ha valami javításra szorul a közterületeken.

A kút következő látogatója egy kétgyermekes család. A kicsik elég nehezen értik meg, hogy bár kút van, de vizet nem lehet belőle inni.

– Pedig mindenütt azt hallani, hogy igyunk csapvizet, mert az az egészséges, de úgy tűnik, hogy kénytelenek leszünk műanyag flakonos ásványvizet venni – mondja az édesapa, aki csak annyit árult el, hogy Zoltánnak hívják. Megtudjuk, ők miskolciak, gyakran látogatnak el a várhoz. Épp ezért tudják, hogy az ivókút nem a napokban romlott el, hanem már hónapokkal ezelőtt. A városnak ilyen apróságokra is jobban kellene figyelnie, amikor idegenforgalomról beszél, fogalmaz Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában