bőrgyógyászat

2019.07.11. 09:00

Már csak őszre adnak időpontot

Mindenütt a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet, de az előjegy­zések szeptemberig beteltek.

Bájer Máté

Melanomavizsgálat (illusztráció)

Forrás: Dreamstime

Ha valaha is elgondolkoztunk, hogy melyik a testünk legnagyobb és egyben az egyik legérzékenyebb szerve, valószínűleg nem a bőrünk jutott eszünkbe. Pedig ez a helyes válasz, hiszen a három rétegből álló emberi bőr a testsúlyunk mintegy 10 százalékát teszi ki. Funkcióját tekintve a szervezetünk első védvonalát képezi – kicsit olyan, mint a Föld számára az ózonréteg. Éppen ezért is megérdemli a kellő figyelmet.

Évente egyszer kellene

A szabadon hagyott bőrfelület nyáron van kitéve a legtöbb kockázati tényezőnek. A melanomás megbetegedések több mint 90 százaléka köthető össze a napsugárzással. A fokozott sugárzás hatásai gyakran csak több év elteltével jelentkeznek. Ezek közül a bőr idő előtti öregedése, a pigmentfoltok képződése is rendszeres probléma. A világos szemű, szőke vagy vörös hajú, tipikusan nagyon fehér bőrű emberek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak. Legtöbbjük pillanatok alatt képes leégni. Azonban az eredendő barnaság sem jelenti azt, hogy teljesen védve vagyunk a káros sugárzástól. A különböző szeplők, szemölcsök és anyajegyek szintén olyan faktort jelentenek, amire érdemes fokozott figyelmet fordítani. Bár évente legalább egyszer eleve ajánlatos lenne felkeresni egy bőrgyógyászt, nyári időszakban gyakran hallani a tanácsot, hogy nézessük át magunkat, mielőtt vakációzni indulnánk. Azonban ezt nem egyszerű megtenni. Legalábbis akkor nem, ha nincs jó előre lefoglalt időpontunk.

Egyelőre várni kell

Miskolcon legalábbis nem könnyű megfelelő időponthoz jutni. Nyáron megsokasodik a vizsgálatra várók száma, ami komoly torlódáshoz vezethet. A MÁV Rendelőintézet szakrendelésén sajnálattal közölték, hogy csak szeptember elejére tudnak időpontot adni. A két hónapos várólistát azzal indokolták, hogy szabadság miatt hosszabb ideig elmarad a rendelés, és nem tudnak ez időre helyettesítő orvost találni. Természetes, hogy a bőrgyógyászoknak is ki kell venni a szabadságukat, mint ahogy az is, hogy ezalatt az előjegyzési lista is folyamatosan bővül.

A Semmelweis Tagkórház Bőrgyógyászati Osztályán sem tudnak hamarabbi időpontot adni. A hívásokat kezelő hölgy elmondta, hogy ebben nincsen semmi meglepő, tekintve, hogy az osztály Borsod megye, illetve bizonyos speciális feladatokat tekintve az egész északkelet-magyarországi régió számára biztosít ellátást.

Hová fordulhatunk?

Bár az ellátásra mindenki, aki fizet tb-járulékot, költségmentesen jogosult, a nagy nyári terheltség miatt sokan keresik fel a magánszférát, ám a helyzet sokszor ott sem könnyebb. Példának okáért az Erzsébet Fürdő Egészségmegőrzési Központ bőrgyógyászatán is csak szeptemberre tudnak időpontot adni. Persze vannak olyan magánrendelők, amik jóval hamarabb tudják fogadni a pácienst, ám az ilyen helyeken többnyire mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: a vizitdíj, amiben még nincs benne az anyajegyek vizsgálata, önmagában meghaladhatja a tízezer forintos tarifát. Ahogy a betegségek terén, itt is érdemes tehát megelőzni a problémát, és már tavasszal lefoglalni a kiszemelt időpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában