2019.07.06. 19:00
Kiváló hűsítő és diétás ételnek sem utolsó
Füz András, a Zsellér Food konyhablog gasztrobloggere csavart egyet a hagyományos gazpacho receptjén.
A leves alapjául szolgáló paradicsomot uborkára cserélte. Az uborka nemcsak azért kiváló zöldség, mert a kalóriatartalma szinte nulla, de az enyhe íze miatt nagyon jól érvényesülnek mellette a különböző fűszerek.
„Benne vagyunk már a nyárban. A forró nappalokat fülledt éjszakák váltják. Ilyenkor nem szeretünk sokáig sertepertélni a konyhában, kerüljük a sütő begyújtását, valami hideg és frissítő ételre vágyunk. Ha unjuk már a gyümölcsleveseket, itt egy gyors recept, amihez leginkább csak egy turmixgép kell” – mondja Füz András.
Hideg, zöld uborkás leves
Hozzávalók
4 db újhagyma
2 db kígyóuborka
1 szál zellerlevél
1 csomag petrezselyem
1 db zöld csípős paprika
két nagy marék rukkola
15–20 db mentalevél
1 db lime
1 tk. Worcestershire-szósz
1 tk. borecet vagy balzsamecet
1 szelet szikkadt kenyér
3 gerezd fokhagyma
fél liter hideg víz
olívaolaj
só
bors
Elkészítés
Az újhagymát vékony szeletekre vágjuk, és egy turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk a vastag karikákra vágott kígyóuborkát, dobjuk rá a zellerleveleket, a petrezselyemzöldet és a kicsumázott paprikadarabokat is. Az alaposan megmosott, feldarabolt rukkola szintén mehet a turmixgépbe. Beledobáljuk a mentaleveleket és hozzáfacsarjuk a lime levét. Sózzuk, borsozzuk és beletöltünk egy teáskanálnyi borecetet és worcestershire szószt. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a fokhagymákat, és a levágott héjú kenyeret megpirítjuk mindkét oldalán. Amint egy kis színt kapott a fokhagyma és a kenyér, mehet olajjal együtt a többi hozzávalóhoz, amit felöntünk vízzel (fokozatosan), és már turmixolhatjuk is. A kész levest leszűrjük, és pár órára vagy akár egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk, egy kevés olívaolajjal, esetleg balzsamecettel és mentalevéllel díszítjük.