Receptmagazin

2019.07.06. 19:00

Kiváló hűsítő és diétás ételnek sem utolsó

Füz András, a Zsellér Food konyhablog gasztro­bloggere csavart egyet a hagyományos gazpacho receptjén.

A leves alapjául szolgáló paradicsomot uborkára cserélte. Az uborka nemcsak azért kiváló zöldség, mert a kalóriatartalma szinte nulla, de az enyhe íze miatt nagyon jól érvényesülnek mellette a különböző fűszerek.

„Benne vagyunk már a nyárban. A forró nappalokat fülledt éjszakák váltják. Ilyenkor nem szeretünk sokáig sertepertélni a konyhában, kerüljük a sütő begyújtását, valami hideg és frissítő ételre vágyunk. Ha unjuk már a gyümölcsleveseket, itt egy gyors recept, amihez leginkább csak egy turmixgép kell” – mondja Füz András.


Hideg, zöld uborkás leves

Hozzávalók

4 db újhagyma

2 db kígyóuborka

1 szál zellerlevél

1 csomag petrezselyem

1 db zöld csípős paprika

két nagy marék rukkola

15–20 db mentalevél

1 db lime

1 tk. Worcestershire-szósz

1 tk. borecet vagy balzsamecet

1 szelet szikkadt kenyér

3 gerezd fokhagyma

fél liter hideg víz

olívaolaj

bors

Elkészítés

Az újhagymát vékony szeletekre vágjuk, és egy turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk a vastag karikákra vágott kígyóuborkát, dobjuk rá a zellerleveleket, a petrezselyemzöldet és a kicsumázott paprikadarabokat is. Az alaposan megmosott, feldarabolt rukkola szintén mehet a turmixgépbe. Beledobáljuk a mentaleveleket és hozzáfacsarjuk a lime levét. Sózzuk, borsozzuk és beletöltünk egy teáskanálnyi borecetet és worcestershire szószt. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a fokhagymákat, és a levágott héjú kenyeret megpirítjuk mindkét oldalán. Amint egy kis színt kapott a fokhagyma és a kenyér, mehet olajjal együtt a többi hozzávalóhoz, amit felöntünk vízzel (fokozatosan), és már turmixolhatjuk is. A kész levest leszűrjük, és pár órára vagy akár egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk, egy kevés olívaolajjal, esetleg balzsamecettel és mentalevéllel díszítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában