Egészség

2019.07.23. 11:00

A sportolás egyik nagy veszélye: a kiszáradás

A fiatalok szervezete nehezebben alkalmazkodik a forrósághoz.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A fejlődésben lévő szervezet több hőt termel és kevesebbet izzad. A fiatalok viszont jellemzően nem isznak eleget sportolás közben, így ezek a körülmények együttesen megnövelik a kiszáradás kockázatát.

A kiszáradás (dehidratáció) pedig olyan állapotok megjelenéséhez vezethet, mint a hőguta, a hőstressz, de kellemetlen tüneteket is okozhat, mint például fáradtságot, szájszárazságot, száraz bőrt és koncentrációs zavarokat. A probléma természetesen megelőzhető.

Kik a veszélyeztetettek?

Minden olyan kisgyermek és tini, aki a hőségben sportol, ki van téve a kiszáradás kockázatának.

Emellett veszélyeztetettek azok, akik elhízottak vagy túlsúlyosak, korábban már átestek valamilyen hőséghez kapcsolódó betegségen, akinek olyan betegsége van, ami hányással vagy hasmenéssel jár. A gyerekeknél és kamaszoknál fellépő, hőséghez kapcsolódó testi panaszok a sportolás elkezdésének első napjaiban a legvalószínűbbek. Akár két hét is beletelhet, mire szervezeted kockázatok nélkül akklimatizálódik a hőséghez.

Fontos intelmek

A kiszáradás ellen csökkenteni kell a több mint 15 percig tartó fizikai tevékenységek intenzitását. Inni kell sokat a gyakorlatok elkezdése előtt és a közben tartott pihenők alatt. Kevés, világos színű és könnyű anyagú ruhadarabot kell viselni sportolás közben. Akár egy enyhe kiszáradás is rányomhatja bélyegét sportteljesítményre, ami akár letargiához vagy ingerlékenységhez vezethet.

A kiszáradás első tünetei a szájszárazság, a szomjúság, a fejfájás, a szédülés, a görcsölés, a kimerültség. Ha ezeket a tüneteket észleli magán valaki, egyből jelezni kell! Ha ugyanis időben felismerhető a probléma, a folyadékpótlás és egy kis pihenés segíthet. Zavart állapot vagy eszméletvesztés esetén azonban azonnal orvost kell hívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában