famatuzsálemek

2019.06.05. 10:00

Kocsányos tölgyek: a történelem szemtanúi

Az encsi famatuzsálemek az 1848/49-es szabadságharc csapatait is látták.

Hegyi Erika

A több száz éves tölgy

Fotó: Bujdos Tibor

Több száz éves kocsányos tölgyek magasodnak a város fölé Encsen, hívta föl a figyelmünket Kércsi Tibor, az Encsi Városi Művelődési Központ igazgatója. Mint mondta, azért is érdemes megcsodálni ezen természeti csodákat, mert az elmúlt hónapban ünnepeltük a madarak és fák napját. Az 1998-as Encsi Hírekben Gulyás János írt a matuzsálemekről, melyeket a napokban mi is megcsodáltunk. A legidősebb a városgazda telephelyén áll 250–300 éves lehet. Encs egykori kegyura, gróf Keglovich Károly kastélykertjébe ültették egykor. A fa magassága eléri a 25–30 métert, törzsét csak 5-6 ember éri körül, terebélye pedig 15 méter átmérőjű árnyékot ad.

„Ez a fa múlt idők tanúja. Az évszázadok alatt őrt állt a Hernád völgyében átvonuló történelmi viharokban. 1848. december 31-én ugyanis Forrón, Encsen és Abaújdevecserben táborozott Dessewffy Arisztid. De szemtanúja volt Mészáros Lázár és Klapka György seregei átvonulásának is. 1849 júniusában viszont már a cári csapatok özönlöttek be az abaúji városba” – írta annak idején Gulyás János.

A matuzsálem azonban hiába dacol az idővel, felső ágain az elhalás jelei mutatkoznak. Két termetes ágán már nem láttunk leveleket. A városgazdához vezető utcában még két hatalmas kocsányos tölgyet mutatott nekünk Kércsi Tibor, ezek is több száz évesek, de még egészségesek és gyönyörűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában