Melanóma

2019.05.14. 18:30

Ne csak a melanóma hetén figyeljünk oda!

Az utóbbi évtizedben drámaian megnőtt a melanoma előfordulási aránya.

A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója más európai országokhoz csatlakozva Országos Melanoma Hetet szervezett. Évente több mint 2000 új betegnél fedeznek fel melanómát Magyarországon, és a betegek száma gyorsan nő. Hazánkban majdnem mindennap meghal egy ember melanoma miatt, pedig az elváltozás szabad szemmel látható.

Fiataloknál is

– Nem mindig az általunk veszélyesnek tartott, kiemelkedő anyajegy a veszélyforrás, sokszor az ártalmatlannak gondolt, lapos anyajegy is lehet bőrrák – hívja fel a figyelmet dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász, kozmetológus.

Az utóbbi évtizedben a korábbihoz képest drámaian megnőtt a melanóma előfordulási aránya, akár a 20-as, 30-as években is jelentkezhet. A melanóma kockázati tényezői között szerepel a világos bőrszín, a leégésre hajlamos bőr, olyan bőrtípus, ami nem tud lebarnulni, csak leég. Okozhatja az intenzív napártalom (nyaralások), éveken át tartó munka a szabadban és a gyenge, legyengített immunrendszer.

Fokozott figyelmet igényelnek az immunrendszert érintő megbetegedésekben szenvedők, az autoimmun betegek, az immunszuppresszív kezelésben részesülők. Ötvennél több anyajegy esetén, és ha korábban már volt melanóma vagy basalioma, valamint ha az első ágú rokonok körében már fordult elő melanóma, érdemes fokozottan figyelni.

Fontos az évente négyszeri önvizsgálat, vagyis a meglévő anyajegyek ellenőrzése, de az újonnan keletkező elváltozásokra is ajánlott figyelmet fordítani, mivel a melanómák nagyobb része nem régi anyajegyből indul – hangsúlyozza a szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában