Helyi közélet

2019.05.05. 18:55

Menjen inkább komposztra

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A komposztálás nemcsak a kerthulladékot nyeli el, hanem a konyhai zöldhulladékot is.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A komposztálás nemcsak a kerthulladékot nyeli el, hanem a konyhai zöldhulladékot is.

A kertápolás, kertművelés során keletkezett zöldhulladékot és nyesedékeket az égetés és műanyagzsákolás helyett környezetkímélő módon is fel lehet használni, ebben segítenek hasznos tanácsaikkal a szakértők.

A legzöldebb megoldás

Tavasztól őszig rengeteg nyesedék és lomb kerül zsákokba, azonban a szelektív gyűjtőzsákok is műanyag csomagolóanyagokat tartalmaznak. Ha szeretne jót tenni önmagával és környezetével, valamint csökkentené a légszennyezést és a szemétfelhalmozódást, akkor égetés és műanyag zsákolás helyett komposztáljon.

„A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágja apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát” – javasolják a szakértők, rámutatva arra, hogy az új fejlesztésű, két külön betöltő nyílással rendelkező aprítógépnek köszönhetően a puha és a fásszárú anyagok feldolgozása gyorsabb és hatékonyabb.

„Ha komposztál, akkor nem kell elszállíttatni a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humusz keletkezik. A komposztálás jó a kertnek, a pénztárcának és a környezetnek is” – összegzik a szakértők. A komposztálás legfontosabb előnye tehát, hogy a hulladékból értéket teremthetünk. A kerti komposztálás során a konyhában és a kertben keletkező szerves anyagok egy természetes folyamat során komposzttá, vagyis humusszá alakulnak. Nemcsak a hulladék elszállítását spóroljuk így meg, hanem a kerti talajt is jobbá tehetjük az elkészült komposztföld szétterítésével.

A klímaváltozás ellen

Sok szó esik napjainkban a klímaváltozásról, a humuszban gazdag talaj jobban képes elnyelni a szén-dioxidot, hiszen jelentős szénmegkötő tulajdonságokkal bír, ráadásul a műtrágyával szemben természetes módon ad újra életet a talajnak.

„Persze, nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjunk bele főtt-sült étel maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez az utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot” – hangsúlyozzák a szakemberek.

A komposztban beinduló bomlási, átalakulási folyamatoknak fontos alkotóeleme az oxigén, tehát csak úgy tároljuk, hogy megfelelő módon tudjon levegőzni, időnként pedig nem árt kicsit megforgatni, hogy a folyamatot segítsük, gyorsítsuk is.

Nem bonyolult

Komposztálni tehát mindenki tud, mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre és egy kis időre van szüksége a kertben. Nélkülözhetetlen szerszámok a vasvilla vagy ásóvilla, amellyel a komposzt keverését végezzük, valamint hasznos segédeszközök a komposztálóedények, aprítógépek és a komposztálódást gyorsító anyagok, indító kultúrák.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában