Helyi közélet

2019.04.07. 15:38

Pénz állt a házhoz, készül a művészeti központ terve Miskolcon

Miskolc - A volt Szentpáli-iskola átalakítása öt ütemben valósul majd meg.

Miskolc - A volt Szentpáli-iskola átalakítása öt ütemben valósul majd meg.

Papíron már dolgoznak a volt Szentpáli-iskola épületén: elkezdődött a Miskolci Művészeti Központ kialakításának előkészítése, válaszolt kérdésünkre a miskolci önkormányzat sajtóosztálya. A kérdést annak kapcsán tettük fel, hogy a Magyar Közlöny január 18-i számában megjelent egy kormányhatározat: 500 millió forint támogatásban részesült a projekt. Ennek részleteiről kérdeztük a sajtószóvivőt, szerettük volna megtudni, mire elég a kapott összeg. Megtudtuk, a beruházásra rendelkezésre áll további uniós forrás, bruttó 232 millió forint.

Külső és belső

– A volt Szentpáli-iskola művészeti központtá alakítása öt ütemben valósul majd meg, várhatóan 2021-ben fejeződik be – tájékoztatta lapunkat a szóvivő. Az is kiderült, hogy a rendelkezésre álló forrásból első ütemként a tervezési munkák mellett az épület teljes körű külső energetikai és belső infrastrukturális felújítása valósul meg.

Megtudtuk, jelenleg a tervek készülnek.

A Szentpáli István Szakközépiskola régi, Csengey utcai épületének tervezett felújításáról 2017 augusztusában írtunk első alkalommal. A ház 2000 négyzetméteres, ami 500 négyzetméterrel bővülne – az akkori tervek szerint. Akkor azt írtuk, hogy rekonstrukciójához kormányzati és uniós forrásra is számít a város (ezekről számolhattunk most be), és az önkormányzat is hozzátesz majd a költségekhez.

A hasznosításról is írtunk másfél éve, mégpedig a következőket: a tervek szerint az ifjúsági ház a leendő Miskolci Művészeti Központban kapna helyet. (A Győri kapuból már kiköltöztek, mert az önkormányzati rendészeté lett az épület.)

Másfél éve így volt

Kiss János alpolgármester 2017 nyarán azt nyilatkozta, egyfajta kulturális inkubátorházként működne a tervezett intézmény, egy Zene- és Táncművészeti Képzési Központ kapna itt helyet. Az épület „főbérlője” az MSZC Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziuma lenne, ennek képzési kínálatát bővítené a táncművészet.

Azt még nem tudjuk, változtak-e 2017 nyara óta az épülettel kapcsolatos elképzelések.

HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában