Helyi közélet

2019.04.04. 19:42

Elsőre megkapta a díjat Miskolcon

Miskolc - A zenetanár szerint minden gyerek más, és a pedagógusnak kell hozzájuk alkalmazkodni.

Miskolc - A zenetanár szerint minden gyerek más, és a pedagógusnak kell hozzájuk alkalmazkodni.

Igazi meglepetés volt Szabóné Bíró Klára zenetanár számára, hogy elnyerte a MOL Mester-M Díját, hiszen az a hír járja, hogy általában csak 4-5. alkalommal kapják megy a jelöltek az elismerést. Az Egressy Béni zeneiskola tanárának azonban ez elsőre sikerült.

– Mivel nem számítottam rá, hogy megkapom, valóban nagy meglepetés volt. Komoly elismerésnek tartom a díjat, az pedig, hogy volt tanítványom (ma már kollégám) jelölt, az még becsesebbé teszi – fogalmazott a zenetanár, aki hosszú éveken keresztül fagottot és furulyát tanított a zeneiskolában. Hét éve azonban nyugdíjba vonult, azóta óraadóként furulyázni tanítja a zeneiskolában a növendékeit. Arra persze nincs statisztika, hogy a hosszú évtizedek alatt összesen hány tanítványával szerettette meg a zenét és a hangszereit, de az biztos, több százan lehetnek. Közöttük olyan tehetségek is, akik országos versenyeken kiváló helyezést értek el, egyik növendéke, Szalovszky Viktória pedig a Virtuózok televíziós, komolyzenei tehetségkutató műsor döntőse volt.

Minden gyerek más

– A tanítványaim nagyon a szívemhez nőnek, hiszen 6-7 évesek, amikor elkezdem őket tanítani, és van, aki még 18 évesen is hozzám jár. Amikor pedig ők lesznek tanárjelöltek, tanítási gyakorlatra térnek vissza hozzám. A munkám legfontosabb részének talán azt tartom, hogy a gyerekekkel megszerettessem a zenét. Mivel én magam is nagyon szeretem, csakúgy mint a hangszereimet, gondolom, ez kisugárzik, és a növen­dékeim megérzik. Azt vallom, hogy minden gyerek más, akárcsak az ujjlenyomat. Mindegyiknek másfajta módszerekre van szüksége, mindegyikük más adottságokkal és egyéniséggel rendelkezik. Ehhez próbálok meg alkalmazkodni. Igyekszem megismer­ni őket, és ennek meg­felelően eredményt elérni –

vázolja a tanítás rej­telmeit és szépségeit a pedagógus.

Hozzáfűzi: „Nagyon jó pluszt jelentenek a növendékeim számára a versenyek, de nem minden tehetséges gyerek szereti megméretni magát. Vannak olyanok is, akik egy-egy kudarctól elveszítik a kedvüket. Ez semmiképpen nem jó. Mert a legfontosabb, hogy a gyerekek szeressék a zenét, aki tehetséges, maradjon zenei pályán, de a versenyzés ne legyen kényszer, csak egy jó lehetőség.”

Amíg van eredmény

Szabóné Bíró Klára elmeséli azt is, hogy nem akart tanár lenni, de mivel a szülei észrevették, hogy jó érzéke van a zenéhez, zeneiskolába és zenei gimnáziumba íratták. Tulajdonképpen érettségi előtt döntötte el, hogy a zenei utat választja.

Akkor ugyanis új fagott-tanárt kapott, akitől mindennap tanult valami újat. Ez pedig olyan hatással volt rá, hogy ő maga is kedvet érzett a tanításhoz.

A zenetanár persze otthon sem unatkozik, hiszen a háztartás és a főzés az ő feladata. Sok időt tölt két kis unokájával is, akik 3 és 5 évesek. Nagyon szeret olvasni, természetes zenét hallgatni, sokat sétál és rendszeresen úszik.

– Addig szeretnék tanítani, amíg úgy érzem, hogy a munkámnak van eredménye, amíg hasznosnak érzem magam. Mert zenét tanítani is csak jól érdemes – fogalmaz a pedagógus.


Példaképek

Szabóné Biró Klára március 22-én Budapesten vette át a MOL Mester-M Díjat. Ez az elismerés azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját jutalmazza, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában