Helyi közélet

2019.03.21. 17:54

Tarcal körforgalmat szeretne létesíteni

Tarcal - A 37-es és a 38-as főút találkozásánál lévő beruházás 300 millió forintba kerülne.

Tarcal - A 37-es és a 38-as főút találkozásánál lévő beruházás 300 millió forintba kerülne.

A körforgalmak rugalmas kiváltásai az útkereszteződéseknek, kiszámíthatóbbá, gördülékenyebbé teszik a forgalmat abban az esetben, ha a közlekedésben résztvevők is betartják az ilyenkor érvényes szabályokat.

Érvényes engedélyeztetési tervünk van már az új körforgalom megépítésére.”

Nagyobb forgalom

Nem idegen ez a megoldás a 37-es főúton sem, hiszen csak Szerencsen van három körforgalom, de a mádi és mezőzombori elágazásnál is található egy, valamint Sárospatak határában is ez segíti a zavartalanabb közlekedést.

Most a tarcali településvezetés szeretne egy újabb körforgalmat létesíteni a 37-es és a 38-as főút tarcali elágazásánál.

– A településünk életébe nagy változást hozott 2014, amikor a Tarcalon átmenő utat két számjegyűvé minősítették – mondja Butta László, Tarcal polgármestere. – A cél ezzel az volt, hogy a Bodrogkeresztúron és Tokajon átmenő kamionforgalmat kiszorítsák arról az útszakaszról. Korábban a Szerencs irányából érkező teherforgalmat vezettük el Tokaj irányába, öt éve azonban már a Sátoraljaújhely és Sárospatak felől érkező kamionok is itt hajtanak keresztül. Ez egyrészt jelentősen megnövelte a településen átmenő forgalmat, ráadásul a nagyobb forgalom nagyobb balesetveszéllyel is jár.

A nagyobb forgalom az út állapotára is hatással volt.

– Jelentősen elhasználódott a belterületi főutunk, és a településre a 37-es út felől érkező szakasz is – mondja Butta László. – Az előbbit két éve újították fel, az utóbbit pedig a napokban, amit már sikerült is átadni. Ezzel jelentősen javul a térségünkben a közlekedés minősége, de azt szeretnénk, ha a balesetveszélyt is sikerülne minimálisra csökkenteni. Éppen ezért azt szeretnénk elérni, hogy a 37-es főút tarcali elágazásánál lévő hatalmas forgalmat egy körforgalom vezesse el. Három irányban – Sárospatak–Tarcal, Szerencs–Tarcal, Sárospatak–Szerencs – sokkal biztonságosabb lehetne így a közlekedés, és a Sárga borház megközelíthetősége is kiszámíthatóbb lenne. Érvényes engedélyeztetési tervünk van már az új körforgalom megépítésére, már csak a forrást kellene hozzá megtalálni. Most azon dolgozunk, hogy az új körforgó megépítéséhez szükséges 300 millió forintot megkaphassuk. Ígéretek már vannak, így őszintén reméljük, jövőre már ezt a beruházást is átadhatjuk az erre közlekedőknek.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában