Helyi közélet

2019.02.22. 07:37

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2019. február

Miskolc – A 29 közül 26 képviselő részvételével megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének februári rendes ülése, amelynek egyik fő feladata a város 2019. évi költségvetésének elfogadása volt. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a februári testületi ülésről.

Miskolc – A 29 közül 26 képviselő részvételével megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének februári rendes ülése, amelynek egyik fő feladata a város 2019. évi költségvetésének elfogadása volt. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a februári testületi ülésről.



10:05

Napirend utáni felszólalások:

Fodor Zoltán:

Csökken a közmunkások száma – 900-ról 436-ra –, mit tesz az önkormányzat? Szükségesek lennének a város működtetésében? Úgy tűnik, nem szívesen mennek közmunkásnak Miskolcon.

Dr. Kiss János alpolgármester:

Nem érdekünk az, hogy százak, ezrek legyenek közmunkában, mert ez nem jó városkép. Ez természetes folyamat, amely jelzi, hogy a város fejlődik. Örülni kell, hogy mind többen helyezkednek el a versenyszférában. A megoldás, hogy a város közterületéért felelős társaság rendes munkaerőt alkalmazzon, lehetőség szerint gépesítsen. A város költségvetése már idén is plusz forrást biztosít erre a célra.

Bartha György:

Miskolc önkormányzata másodszor kap büntetést a Mária utcai csapadékvíz elvezetésének hiányossága miatt. Kérésem, hogy amikor a pályázatos beruházások elindulnak, akkor vegyék előre ezt a fontos beruházást.

Dr. Kiss János alpolgármester:

Megörökölt helyzetet kell kezelnünk és ez nem csekély munka. Nagyon sok infrastrukturális adósság maradt a jelen vezetésre.

Deák Bárdos Mihály:

A Diósgyőri stadion beruházása kapcsán a környék úrburkolatát tönkretették az építők járművei. Lehet-e tenni ennek érdekében valamit?

Pakusza Zoltán:

Tavaly a Debreceni Márton téren egy házban egyik lakásból a másikba ment át vezetéken az áram. Mint kiderült, önkormányzati lakásból történik az áramvételezés. Tett-e a MIK ebben a kérdésben valamit?Megszűnt a bulgárföldi áruház előtt a bankautomata, a helyiek panaszkodnak. A város tud-e tenni a visszaállítása érdekében?

Dr. Kiss János:

Az áramlopást szankcionálni kell. Meg kell erősíteni az ingatlan védelmét, a konkrét ügyről írásban ad tájékoztatást a MIK. A bankautomata érdekében megkeresik az OTP-t

Szilágyi Szabolcs:

Rosszak a városban a parkolási viszonyok. Sok a szabálytalanul parkoló roncsautó. Foglalkozik-e ezzel érdemben az önkormányzat? A tapolcai orvosi rendelő állapota nagyon rossz. Lesz-e ebben változás?

Dr. Kiss János:

Súlyos büntetés jár a roncsautók közterületen tárolásáért. Bejelentést követően intézkednek az ilyen ügyekben

Dr. Papp Csaba polgármesteri biztos:

A tapolcai rendelő felújítása hamarosan elkezdődik.

Dr. Simon Gábor:

A miskolci főtérre egy nagy irodaházat akar építeni egy befektető. Az építmény nem illett a városképbe. Reméli, hogy a befektető nem áll el szándékától és egy olyan épület születik, amely odaillik. A miskolci főtér építése hosszú évek óta húzódik. A két beruházás szorosan összefügg. Mi lesz a főtérrel? Hogyan illeszkedik egy olyan épülethez, amelyet még nem tudunk, hogy néz ki?

Dr. Kiss János:

Az irodaház építéséhez gazdaságfejlesztési alapon közelítünk. A településképi rendeleten keresztül van lehetőségünk arra, hogy a két beruházás harmóniát tükrözzön és ezt érvényesíteni is fogjuk.


09:04

Dr. Kiss János alpolgármester reagált a vitában elhangzottakra:

2002 és 2010 között keserves időszak jellemezte a várost, amelynek végén 36 milliárdos adósságállományt kellett konszolidálni. 2010-ben 15% felett volt a munkanélküliség és egy titokzatos befektetőről beszéltek, amely megváltoztatja majd a helyzetet. A jelenlegi jobb költségvetési helyzetet jelzi az is, hogy 2018 végén 1,3 milliárd forintja volt lekötve állampapírokban. Az adóbevételek tavaly történelmi rekordot döntöttek, csak az iparűzési adó 10 milliárd fölött volt, ezek a bevételek idén várhatóan növekedni fognak. Az uniós források nagyon fontosak, de a nagy fejlesztéseknek, a Modern Városok Program révén, a magyar kormány a finanszírozója. Büszkék vagyunk arra, hogy növekszik a város adóerő képessége.

Az idei költségvetés a versenyképesség költségvetése lesz. 2010-ben minden mutatóban rosszul álltunk a versenyképességben. Kilenc év kitartó munkája révén ma már lényegesen jobban állunk és közel vagyunk a nemzetközi versenyképesség eléréséhez.


8:48:

Pakusza Zoltán:

A választókörzete (Pereces, Lyukó) fejlesztése érdekében nyújtott be módosító indítványokat a költségvetéshez. A nyomortelep felszámolás kapcsán elmondta, hogy láthatóan új telepek kezdenek kialakulni a városban, amelyekre figyelni kell.

Dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője:

Tény, hogy Miskolc lakossága folyamatosan csökken. Az önkormányzati választásokon például egyre kevesebb választókerület lesz.

A város adóbevételeinek növekedésével meg kellene vizsgálni, hogy mennyit tud költeni a város a levegő minőségének javítására, mert ez elengedhetetlen kérdés. Például támogathatná a város modern kazánok beszerzését. Amikor veszélyes a levegő, lehetne ingyen használni a villamosközlekedést.

Szilágyi Szabolcs, Jobbik:

Elképesztő víziókat vázoltak fel a költségvetés kapcsán. Miközben a város úthálózata, közművei katasztrofális állapotban vannak. Egy kis önkritikát kellene gyakorolni.

Nagy Korsa Judit. DK:

Megépül-e a strand, amely hiányzik a diósgyőrieknek? A nyomortelepek felszámolás kapcsán nem törődik a város azzal, hogy hova mennek a kilakoltatottak.

Katona Ferenc, Fidesz:

Öröm, hogy a Soltész Nagy Kálmán utcai híd megújul, kerékpárút épül, a Búza téri őstermelői piac felújítása elkezdődik. Mindezek is fontos részei a költségvetésnek.

Bartha Gábor, Fidesz:

A városban számos civil kezdeményezés működik, amely segíti a városban élőket.

Gazdusné Pankucsi Katalin, Fidesz:

Ebben az évben tovább folytatódik a város tudatos építése. Sokat javult eddig is a város közbiztonsági helyzete. A fejlesztések nem álltak le, idén és jövőre is folyatódnak. A fejlődést érzékelni fogják a város lakói.

Dr. Kovács László, KDNP:

Stabil és kiszámítható költségvetés mellett 2010 óta fejlődési pályára állította a várost a mostani vezetés és ezt tények sora bizonyítja. Minderre bármelyik magyarországi város büszke lehetne.


8:21:

Badány Lajos, a Jobbik frakcióvezetője:

A nagy értéket adó fejlesztések 2020-ra kifutnak. Nem lesz elegendő pénz a fejlesztések finanszírozására. A várost az uniós beruházások tartják el. Nem állt meg a lakosság számának csökkentése, nyolc év alatt 13 ezerrel csökkent a lakosságszám. Ráadásul az elvándorló képzett munkaerő helyett képzelten munkaerő jött Miskolcra. Emelkedik a kötelezettség, a hitelállomány.

Dr. Simon Gábor, MSZP frakcióvezető:

A költségvetés főösszegét mutató értékek azt akarják elhitetni, hogy dinamikus a fejlődés. A mérleg másik oldalán viszont jóval kisebb összeg szerepel. A bevétel lényegesen kisebb, tavaly például 21 milliárdos volt a differencia. Ez a hiány katasztrófa, nincs egyensúly. Az idei költségvetés az ígéri, hogy a város működése a korábbi mínuszokból pluszba vált át.

Elszomorító, hogy környezetvédelemre Miskolc szinte semmit sem költ, miközben az elmúlt napokban is veszélyes volt a város levegője.

Dr. Nehéz Károly, Fidesz:

A város adóbevételeiről szóló adatok a valóságot tükrözik és ez tény.

Miskolctapolca az elmúlt években az ország egyik legkeresettebb turisztikai célpontja. A fürdőkomplexum épülése mellett megújul végre a park és a csónakázó tó környéke. A fürdőkomplexum pedig egy valósággá váló álomberuházás lesz.

Novák Józsefné, Fidesz:

A diósgyőri városrészre eddig 17 milliárdot költött az önkormányzat, amelyet most újabb 10 milliárdos fejlesztés követ, amelynek nyomán újjászületik a városrész. A Táncsics tér és az Árpád utcai komplexum előtti terület Diósgyőr ékköve lesz. Igazi közösségi tér alakul ki a területen. Gyarapodik a pihenő és a parkolóhelyek száma is. Természetesen folytatódik a Diósgyőri vár rekonstrukciója is.

Cseléné Figula Edina, Jobbik:

Módosító indítványomban több martinkertvárosi utca aszfaltozását kértem, mert az állapot mára tarthatatlanná vált. Itt a lehetőség, hogy a képviselők is megtegyenek végre mindent a városrészben lakók érdekében.

Szécsényi Marianna, Fidesz:

Az adatok bizonyítják, hogy a város jó úton van. A városban élők közbiztonságának biztosítására is kiemelten figyel a városvezetés. A térfigyelő kamerarendszer kiépítése küszöbön van és idén kialakítják a rendszer központját is az Ifiházban.


7:56:

Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője:

A BMW kapcsán volt egy kis csalódás bennünk, ami most elmúlt, mert a repülőágazat Mercedesét sikerült a Lufthansával Miskolcra hozni. Miskolc nemzetközileg is ismert ipari központ lett, amire lehet támaszkodni. Ehhez csatlakozik az egyre erősebb turisztika, idegenforgalom.

Másfél évtizede még az volt, hogy a déli ipari terület mocsarassága miatt használhatatlan fejlesztési célokra. Ezt sikerült megcáfolni például azzal, hogy sikeresen, 1800 dolgozóval működik ott a Joyson.

Sikerült elérni, hogy a városra, mint egyre erősebb, folyamatosan fejlődő gazdasági tényezőre tekintenek. További befektetők, vállalkozók fognak Miskolcra érkezni a jövőben is.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője:

A Lufthansa mostani döntése hasonlít a Fazolák döntéséhez, amikor idehozták a vaskohászatot. Az út, amin járunk megfelelő és jó. Az adóbevételek folyamatosan növekednek. Idén jelentős pénzeszközöket fordít a város beruházásokra, az idősekre és a közbiztonságra is.

Dr. Kovács László, KDNP:

Ahhoz, hogy történelmi léptékű beruházás legyen Miskolcon, kellett az, hogy 2010 óta folyamatosan tudatos és stabil költségvetéssel rendelkezik a város. A város stratégiájának fontos eleme a tudatos gazdaságfejlesztés. Tavaly a költségvetés főösszege 107 milliárd forintra duzzadt fel és ez idén tovább növekedhet. A város a költségvetés által tisztább, biztonságosabb és élhetőbb lesz.

Büszkén tekinthetünk majd Miskolc két büszkeségére, a fejlődő Diósgyőri várra és a Miskolctapolcai Fürdőre. Mindez jelzi, hogy jó kezekben van Miskolc.

Nagy Ákos, Fidesz:

A Lufthansa minden idők legnagyobb miskolci beruházása.

A város költségvetésének üzenete van. 2010 előtt a kormány csak lélegeztető gépen tartotta Miskolcot. Most pedig a jövő költségvetését alkotjuk meg. Folytatódik például a városban a nyomortelepek felszámolása. 35 ezer miskolci aláírása is kötelezi a városvezetést a program folytatására. Az eredmények pedig egyértelműek.

Hollósy András, Fidesz:

A sport fejlődésében is látszik Miskolc fejlődése. Több sportkomplexumot adtak át az utóbbi időben és egyre több élvonalbeli csapatunk, sportolónk van. A lakosság számára is elérhető sporteszközök, sportkomplexumok is egyre gyarapodnak és ebben is élen jár a megyei jogú városok között Miskolc. Óvodák kapnak majd kis méretű műfüves labdarúgó pályát.


7:42:

A testület összevontan tárgyalja az önkormányzat költségvetésével, vagyonhelyzetével kapcsolatos előterjesztéseket. Ugyancsak egy csomagban tárgyalja a testület az önkormányzat igazgatásával és a településfejlesztéssel kapcsolatos témákat.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetési terve összességében 47,3 milliárd forint forráslehetőséggel számol. A költségvetési javaslatban városüzemeltetési feladatokra idén mintegy 6,2 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, amely közel 1 milliárddal haladja meg a múlt évi előirányzatot. A klasszikus városüzemeltetésre a tavalyinál 208 millió forinttal magasabb összeget költhet a város.

Kriza Ákos polgármester elfoglaltsága miatt átadta az ülés vezetését Kiss János alpolgármesternek.

Megkezdődött a vita a költségvetéssel és vagyonhelyzettel kapcsolatos előterjesztésekről.

Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója:

Három évvel ezelőtt kezdte el vizsgálni a Lufthansa szervízbázisának lehetséges helyszínét. Közel száz helyet néztek meg és jutottak el Miskolcra. Ez is jelzi, hogy a város világszinten versenyképessé vált a befektetők között. Prémium ipari parkokat hoztunk létre, magas szinten tárgyalóképes a város gazdaságfejlesztő csapata. Az oktatási rendszer képes kielégíteni a befektetők képzett munkaerőigényét. Sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítani a kormányzati befektetésszervezőkkel. Fontos cél, hogy innovatív gazdasági központja legyen Miskolc a határokon átnyúló régiónak.


7:29:

Kriza Ákos polgármester napirend előtt örömmel jelentette be, hogy a német Lufthasa Technik szervízbázist hoz létre Miskolcon. A rendszerváltás óta 43 milliárd forintos beruházást egy összegben még senki sem hajtott végre a városban. Nem összeszerelő üzemről van szó, hanem magas hozzáadott értékű munkát fog végezni a 400 dolgozó. Hatalmas előkészítő munka előzte meg a sikert mind Miskolc, mind a magyar kormány részéről. Miskolc ma már bármely globális vállalat igényeit ki tudja elégíteni és ez a gazdasági siker záloga.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában