Helyi közélet

2019.02.26. 15:20

Az értéktárban lenne a helyük

Borsodszirák – Az idei az első kiállítás, de a sikert látva biztosan nem az utolsó.

Borsodszirák – Az idei az első kiállítás, de a sikert látva biztosan nem az utolsó.

Szombaton nyitotta meg a Bartók Béla Általános Művelődési Központ Borsodszirákon az első – de a tervek szerint hagyományt teremtő – Kézimunka Kiállítást, melynek zsűrije Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Bogoly Erzsébet, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának módszertani referense, Tóth Attila polgármester és Gondosné Bányai Ágnes, a művelődési központ intézményvezetője volt.

Egyedi alkotás

– A múlt században az elemi iskolás lányoknak még külön tantárgy volt a kézimunkázás, akkor úgy gondolták, ezt minden nőnek tudnia kell. Ezek a munkák nem igényelnek művészettörténész részéről magyarázatot, mint a modern, fura alkotásoknál, amelyeknél az ítészeknek kell elmondaniuk, hogy mit ábrázol. Ez a kézzelfogható valóság, legyen lakásdísz, vagy funkcionális alkotás, de mindenképpen világosan értelmezhető, jól befogadható. Nem kínai tucattermék, hanem egyedi alkotás. A mai nap a szorgalomról is szól, hiszen gyakorlott kezek alkották a bemutatók anyagát, évtizedek gyakorlatával – mondta a kiállítás kapcsán ünnepi beszédében Tóth Attila polgármester.

– Nagyon komoly kiállítási anyag jött össze, 49 fő jelentkezésével 161 darab portéka érkezett Borsodszirák, Edelény, Sajóecseg, Sajóbábony, Miskolc, Kazincbarcika, Szerencs, Meggyaszó, Vác, Vámosszabadi településekről – kezdte köszöntőjét Demeter Zoltán. Hozzátette: Borsodszirákon a kultúra, a hagyományok őrzése nagy szerepet kap a település életében, ami nagyon fontos dolog. Kell hogy legyenek olyan emberek, civil szervezetek, amelyek őrzik a hagyományokat és értéket teremtenek. Így lehet olyan közösséggé kovácsolódni, amely szebbé teszi az életünket és a környezetünket is. Aki valamit alkot, az gyógyítja a környezetét és az egész nemzetét.

A felhívás azoknak az alkotóknak szólt, akik szívesen megmutatnák magukat, alkotásaikat különböző kézműves technikákkal. A zsűrizés szempontjai az esztétikus alkotás, precizitás, tisztaság, a munka minősége és a különleges ötlet volt.

Sok munkát igényelnek

– Ezeknek az alkotásoknak egytől egyig a megyei értéktárban lenne a helye, gyönyörűek, nagyon sok munkát igényelnek, így én arra biztatok mindenkit, hogy a helyi értéktárakban mutassuk meg ezeket az értékeket a megye, az ország lakosságának – jelentette ki Bánné dr. Gál Boglárka. Mint megjegyezte: nagyon nehéz dolguk volt, de egyöntetűen tudtak dönteni a zsűrizésnél.

Nagyon sok gyönyörű kézimunka készül, amelyek csak a készítők otthonát díszítik, vagy maximum a családban ajándékozzák. Ezen szerettek volna változtatni, teret és lehetőséget adni, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa. A kiállított munkákban az alkotókból is látunk egy részt, a gondolkodásmódjukból, stí­lu­sá­ból, ízléséből, gondolkodásából, hangsúlyozta megnyitójában Gondosné Bányai Ágnes.

A díjátadás mellett az ünnepi hangulatot a Borsodsziráki Hagyományőrző Együttes énekkarának dalcsokra és a helyi óvodások verse fokozta. A kiállítás március 8-ig tekinthető meg a Hímes házban.


[related-post post_id="4107139"]

[related-post post_id="4099516"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában