Helyi közélet

2018.11.26. 11:35

Túl korán halnak meg a megyénkbeli férfiak

Miskolc - Életmódváltással lehetne meghosszabbítani az életünket.

Miskolc - Életmódváltással lehetne meghosszabbítani az életünket.

A korai halálozás, tehát a 15–65 éves koruk közt eltávozó férfiak aránya megyénkben igen magas. Ebből a szempontból rosszabbak a mutatóink az országos átlagnál – hangzott el a MAB által szervezett szerdai konferencián, ahol elismert szakemberek boncolgattak népegészségügyi kérdéseket.

Alkohol, cigi, szénhidrát

– Elsősorban a keringési rendszer rendellenességei, daganatos megbetegedések, az alkoholizmusból eredő májbajok és a dohányzás okozta károk jelentenek komoly problémát, pedig ezek a gondok sok esetben megelőzhetők lennének egészségtudatosabb életmóddal – hangsúlyozta előadásában Asztalos Ágnes, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, aki szerint a megfelelő táplálkozás és stresszkezelés, a rendszeres testmozgás az egészség tartóoszlopai. A nem megfelelő étkezés többek között elhízáshoz, különböző hiánybetegségekhez vezet. Számos egészségügyi kockázata van, ha valaki túlnyomórészt zsíros kenyéren él, hiszen a magas szénhidráttartalmú pékáruk egészségtelennek. Sokan úgy gondolják, a jó minőségű élelmiszereket csak a tehetősebbek tudják megvásárolni, ám a szakember szerint megfelelő tervezéssel viszonylag olcsón is megoldható, hogy vitamindús zöldségek és gyümölcsök kerüljenek az itt élő családok tányérjaira is.

Fenntartható életmód

– Oda kell figyelni rá, miből mennyit fogyasztunk. A kertvárosi vagy falusi környezetben egy zsebkendőnyi felületen is célszerű konyhakertet kialakítani, ahonnan többek között friss paradicsomot, répát, petrezselymet is szüretelhetünk. Ha ültetünk és gondozzunk két almafát, máris lesz télre gyümölcsünk – magyarázta a szakember, aki hangsúlyozta, megyénkben a csapvíz kiemelkedően jó minőségű, ezért bárki bátran fogyaszthatja.

– Sok kenyeret fogyasztunk, rántott húst sült krumplival, pedig át kellene állni a párolt zöldségekre, amelyeknek magas a rost és vitamintartalma. Ezek segítik az emésztést és a megfelelő bélflóra kialakulását.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában