Helyi közélet

2018.11.09. 18:42

Szín- és agancskavalkád az Aranyos-völgyben

Abaújszántó - A zempléni Aranyos-völgyben levő Hidegpataki Vendégháznál a társaság vadászterületeiről származó 98 trófeán túl további 43 trófeát is bemutattak.

Abaújszántó - A zempléni Aranyos-völgyben levő Hidegpataki Vendégháznál a társaság vadászterületeiről származó 98 trófeán túl további 43 trófeát is bemutattak.

A rendezvény házigazdája a Tállyai Erdészeti Igazgatóság volt, a program része volt egy jótékonysági fotókiállítás is.

A társaság nyolc vadászterületen, mintegy 87 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást.

A résztvevőket dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke köszöntötte. Beszédében Széchenyi Istvánt idézve „Ünnepnap”-nak nevezte a mustrát, ahol – az egyébként is élménynek számító eredményes vadászatot követően – ráadásként közösen is megtekinthetőek a kiállított trófeák.

Elismerés

A hagyományokhoz híven elismerést adott át az ÉSZAK­ERDŐ a 2017/2018-as vadászati szezon legjobb hivatásos vadászának. A muflon­ kos elejtési lehetőségét Fajger István, a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdész-vadásza érdemelte ki, több évtizede folytatott áldozatos szakmai munkájának elismeréseként. A kos és az oklevél mellé egy bronz emlékplakettet is kapott. Ilyen plakettet ráadásként a korábban díjazott kollégák is átvehettek.

A vadászati hatóság részéről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője értékelte a szezont. Pecze István azt mondta: az új üzemi ciklus második évében a megyében 63 vadászterületről mutattak be összesen négyszázkilencvenhét trófeát. Az átlagsúly a tavalyihoz képest kisebb, 5,47 kilogramm volt, az érmes arány továbbra is 34 százalék körül mozog. A legnagyobb súlyú, egyben pontszámú (220,18 IP) bika a Bodrogközi Szafari Vadásztársaság területén esett, súlya 10,73 kilós lett. Megjegyezte, hogy a hibás elejtések száma a korábbi időszakhoz képest csökkent, a vadászatra jogosultak nagyobb odafigyelésének köszönhetően. Vélhetően igyekeztek elkerülni az új tájegységi tervekben foglalt, a hibás elejtések esetleges magasabb számából eredő korlátozásokat.

Száztizenhat bika

Szentléleki Tibor, az ÉSZAK­ERDŐ vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője arról számolt be, hogy a társaság nyolc vadászterületen, mintegy 87 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Ebben a bőgési időszakban 116 bika került terítékre a vadászterületeken. A legnagyobb súlyú 9,52 kilós, a szin-szelcepusztai területen, a legmagasabb pontszámú (9,07 kg, 210,12 IP), egyetlen aranyérmes bika meglepetésre a Bükki vadászterület közepén, Répáshután került terítékre. Érdekesség, hogy a bika zsigerelt testsúlya alig haladta meg a 100 kilogrammot (108 kg). Az idén valószínűleg a csapadékszegényebb agancsfelrakási időszak miatt a tavalyinál némileg alacsonyabb, 5,4 kiló lett az átlagsúly, az érmes arány pedig 33,6 százalék. Örvendetes, hogy mindössze 4 hibás elejtés történt. Ez annak ismeretében, hogy sokszor másodpercek alatt kell a kísérő vadásznak szakszerű döntést hoznia, mindenképp megbecsülendő – vont mérleget az osztályvezető. Szentléleki Tibor kiemelte továbbá a szakszemélyzet egész éves, áldozatos munkájának fontosságát.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában