Helyi közélet

2018.11.03. 15:43

Kalandozás vasgyári múltban, alkotóházban Miskolcon

Miskolc - Hogyan működött a gyár, hogyan alkot a Miskolcon festő művész?

Miskolc - Hogyan működött a gyár, hogyan alkot a Miskolcon festő művész?

Több érdekes programot kínál a következő napokra a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria – ezekből ajánlunk néhányat.

Nyitott műteremben

Pénteken, november 2-án 17 órától folytatódik a Miskolci Galéria Most készül – nyitott műterem sorozata. A Derkovits utcai alkotóházban az érdeklődők az éppen itt alkotó Bajkó Dániel festőművész műtermébe nyerhetnek betekintést. A művészetről, a labirintusról, a retinának festésről, a graffiti és a szépirodalom hatásáról, a művészpályáról, az Élesdi Művésztelepről, a személyes ambícióiról beszélget vele a program kurátora, Éliás István és természetesen: a közönség.

Szombaton, november 3-án délelőtt 10-től a miskolci, Papszeri kiállítási épületben Vasgyár „szafari”-ra várnak – előzetes regisztráció alapján ([email protected]). Tárlatvezetés lesz itt a Herman Ottó Múzeum vasgyári vonatkozású kiállításain – „Amikor még fújt a gyár”, „Buheráék társbérletben” –, majd buszos kirándulásra indulnak szakavatott idegenvezetéssel a Diósgyőr-vasgyári kolónián és az ipari területen.

November 5-i, hétfői program a Papszeren – délután 5-kor – a bemutató előadás működő makettekkel: az „Amikor még fújt a gyár” című kiállításban szereplő működő makettek kapnak szerepet. Ezek az egykori vasgyári berendezések másai. Most Kripkó László és dr. Harcsik Béla kohómérnök, volt egyetemi adjunktus magyarázza el, mi micsoda és mire való.

Kohászat – múlt időben?

A Papszeri kiállítási épületben november 6-án, kedden 16-tól a diósgyőri kohászat 1770-1990 közötti története a téma. Beszélgetés is lesz, amelyben az egykori vasgyár vezetői vesznek részt. Az előadást dr. Harcsik Béla PhD. okl. kohómérnök, az MMKM Kohászati Gyűjteményének vezetője tartja.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában