Helyi közélet

2018.08.23. 07:59

Ők betegen is tanulnak Miskolcon

Miskolc - Segítsünk a kórházban tanuló beteg gyerekeknek, hogy ők is gondtalanul kezdhessék a tanévet!

Miskolc - Segítsünk a kórházban tanuló beteg gyerekeknek, hogy ők is gondtalanul kezdhessék a tanévet!

Az iskolakezdés minden iskolában sok-sok szervezéssel jár, a családoknak pedig nem csekély kiadással. A szeptember elseje még nehezebb azokban a családokban, ahol beteg a gyermek és a tanévet a kórházban kell kezdenie. Bizonyára nem tudja minden olvasónk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában általános iskola működik, mely a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Kórházi Tagiskolája. Lapunk két évvel ezelőtt elhatározta, hogy a nagy sikerű karácsonyi „Segítünk” akciónk mintájára iskolakezdési „Segítünk” akciót indít. Ezt az idén szeretnénk folytatni és hagyománnyá tenni. A kórházi tagiskola számára szeretnénk tanszereket és kézműves foglalkozásokhoz szükséges anyagokat, eszközöket gyűjteni, melyekre nagy szükségük lenne a hosszú kórházi kezelés alatt álló gyerekeknek.

Kis hősök

Budai Erzsébet, a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a kórházban tanuló tanítványaik valóságos kis hősök. Hiszen nekik elsősorban súlyos betegségükkel kell megküzdeniük, és csak azután jöhet minden más. Délelőtt gyógykezeléseken vesznek részt, délután pedig, amennyiben egészségi állapotuk engedi, tanítási órákon ülnek, és szinte egyénileg foglalkoznak velük a pedagógusok, hogy mindenki a saját tempójában haladhasson. A beteg gyerekek nagyon várják az iskolai foglalkozásokat, hiszen azok egy kis változatosságot, színt hoznak a hosszú, kórházi napokba.

Ők olyan betegségben szenvednek, ami hosszú kezelést, lábadozást igényel. Amíg a kórházban járnak iskolába, addig a Petőfi Iskola tanulói, majd amikor vége a kórházi heteknek, ismét saját iskolájuk diákjaivá válnak. Bizony van olyan tanuló, akinek az egész tanévet kórházban kell töltenie, sőt olyan is akad, aki az általános iskola mind a 8 osztályát ott végzi el.

Kérjük, segítsenek!

Az igazgató hangsúlyozta: sok olyan gyermekük van, akik nem elég, hogy betegek, de szüleik nehéz körülmények között élnek, több gyermeket is nevelnek. Nem egyszer fordult már elő, hogy az iskola pedagógusai vásároltak meg nekik valamilyen szükséges eszközt vagy holmit. Tavaly, amikor átadtuk a pedagógusoknak és a gyerekeknek az összegyűjtött adományokat, nagy volt az öröm. A kicsik a plüssállatoknak örültek a legjobban. Kérjük kedves olvasóinkat, segítsék a beteg gyerekek iskolakezdését! Adományaikat szeptember 10-éig várjuk szerkesztőségünkbe: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

Hegyi Erika


Amire szükség lenne

A kórházi tagiskola örülne minden tanszernek (füzetek, ceruzák, tollak, vonalzók, radírok, ecsetek, faragók), valamint olyan eszközöknek, melyeket a manuális képességfejlesztő foglalkozásokon tudnak felhasználni: rajzlap, színes papír és karton, krepp-papír, papírragasztó, olló, színes ceruza, zsírkréta és vízfesték. Nagy szükség lenne különböző fejlesztő játékokra is, valamint meséskönyvekre, gyermekregényekre. A kicsik örülnek egyéb játékoknak is, hiszen azokkal gyorsabban telnek a gyógyulás hosszú hetei. Segítsünk együtt, hogy a kórházban tanuló gyerekeknek könnyebben induljon a tanév!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában