Helyi közélet

2018.08.07. 11:29

Hőség: sok víz, sok árnyék!

Miskolc - A kánikulában figyeljünk gyermekeinkre, idős, beteg hozzátartozóinkra. Ügyeljünk az állatokra is!

Miskolc - A kánikulában figyeljünk gyermekeinkre, idős, beteg hozzátartozóinkra. Ügyeljünk az állatokra is!

Folytatódik a kánikula, ezen a héten is 30 fok felett tetőznek majd a csúcshőmérsékletek. Nagyon fontos, hogy az extrém melegben vigyázzunk magunkra, de idős hozzátartozóinkra és gyermekeinkre is. Lakatos Szilárdné, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, a forró napokon sokkal több riasztást kapnak keringési problémák miatt, mint egyébként. Felhívta a figyelmet: a hőség különösen az időseket, a kisgyermekeket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, valamint a krónikus betegségben szenvedőket veszélyezteti.

Azt tanácsolta, hogy aki teheti, a nagyobb fizikai erőfeszítést igénylő munkákat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Sok vizet igyunk!

Nagyon fontos ilyenkor a megfelelő folyadékpótlás, de ne cukros üdítőitalt fogyasszunk, hanem ásványvizet vagy teát. Figyelni kell a gyermekek, az idősek és a betegek folyadékpótlásáról is.

A hőség idején könnyű, szellős ruhát viseljünk, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás és a napszúrás veszélye miatt.

Ha elájul valaki a nagy melegben, őt árnyékos, hűvös helyen fektessük le, így az átmeneti vérkeringési zavara hamar rendeződhet.

Figyelniük kell az autósoknak is, mert a hőségben romlik a vezetők koncentráló képessége, ami balesetekhez vezethet. Sokszor elhangzik, hogy ne hagyjuk a kocsiban gyermekünket vagy a kutyusunkat, hiszen az álló gépjárműben a tűző napon 50-60 fokra is felszökhet a hőmérséklet, figyelmeztetett a kommunikációs munkatárs.

Vigyázzunk a kutyusunkra!

A nagy forróság az állatokat is megviseli. Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye arra figyelmeztet, hogy ne hagyjuk a tűző napon, víz nélkül kikötve a kutyánkat, mert könnyen hőgutát kaphat, amibe bele is pusztulhat.

Mindig biztosítsunk számára árnyékos helyet, ahová el tud bújni! Az állatvédők azt tanácsolják, hogy ilyen nagy hőségben a hosszú sétáltatást inkább hajnalra vagy késő estére időzítsük, és óvjuk az állatokat a felhevült aszfalttól, ami égési sérüléseket okozhat a mancsukon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az év eddigi legmelegebb hete jön. Az országban egyre több helyen 35 fok közelében alakulnak a maximumok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden megyében kijelölte azokat a légkondicionált helyiségeket, ahová bárki betérhet hűsölni. Ezek főleg bevásárlóközpontok és áruházak.

ÉM-HE


[related-post post_id="3944530"]

[related-post post_id="3943461"]

[related-post post_id="3942502"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában