Helyi közélet

2018.06.21. 11:09

Új repülőteret szeretnének a régi helyett Miskolcon, a város ígéri, egyeztetnek

Miskolc - Reagált a Borsod Megyei Repülőklub a bejelentésre: ipari területté alakítaná a repülőteret a város.

Miskolc - Reagált a Borsod Megyei Repülőklub a bejelentésre: ipari területté alakítaná a repülőteret a város.

Nem kereste őket a miskolci önkormányzat, sőt amikor ők akartak tárgyalni a polgármesterrel, dr. Kriza Ákos többszöri megkeresésük ellenére sem fogadta őket, mondta lapunknak Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülőklub titkára. Hozzáfűzte, ismételten keresni fogják a lehetőséget a tárgyalásra. Kérésük továbbra is az, hogy adjon nekik a város egy újabb repülőteret a mostani helyett.

Szerdán arról írtunk, hogy a miskolci önkormányzat ipari területté alakítaná a miskolci repülőteret. Ez a városi közgyűlés keddi ülésén hangzott el: egy ellenzéki képviselő a repülőtér és a repülőklub jövőjét firtatta, amire Pfliegler Péter alpolgármester megerősítette azt, amiről már eddig is sokat beszéltek, hogy a város ipari területeit bővítik a repülőtérrel. Mint elmondta, már most vannak olyan potenciális befektetők, akik a helyén kialakítandó ipari parkban szeretnének letelepedni.

5-6 éve tárgyaltak

Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy néhány héttel ezelőtt levelet küldött a Borsod Megyei Repülőklub vezetésének, és kifejezte kompromisszumkészségét a megnyugtató megoldás megtalálása érdekében.

„Csakúgy, mint a korábbi megkereséseinkre, erre sem érkezett válasz. A repülőklubtól várnánk azt, hogy javaslattal jelentkezzen” – mondta.

Erre a kijelentésre reagált szerdán Ötvös Béla, és állította, őket nem kereste senki.

– Úgy 5-6 évvel ezelőtt tárgyaltunk Pfliegler Péterrel, hiszen tény, hogy 2019 áprilisában lejár a 15 éves moratórium, ők mondták is, hogy mennünk kell. Kérdeztük, milyen területet tud felajánlani a mostani helyett a város, ők azt válaszolták, menjünk Mezőkövesdre, az ottani repülőtérre. Ez az út azonban teljesen járhatatlan – részletezte a repülőklub titkára. Egyrészt maga a terület alkalmatlan erre, másrészt akkor már inkább Heves megyéhez, mint Borsodhoz tartoznának. A működésükhöz, folytatta a titkár, maguk teremtik meg a bevételeiket, támogatást nem kapnak egy fillért sem az önkormányzattól. A befolyó összeg pedig nem elegendő ahhoz, hogy egy új repülőteret létesítsenek. Ha még pénzük is lenne a föld megvásárlására – ami nincs – a repülőteret meg kell terveztetni, leszállóhely kellene, víz, villany, hangárépületek.

83 éves klub

Ötvös Béla hangsúlyozta, 83 éve létezik a repülőklub, sok tagjuknak ez az élete. Repülnek, pilótákat képeznek, hatalmas az igény a sétarepülésekre, és nagyon sok miskolci „csak úgy” kijár, mutatják a gyerekeiknek a gépeket, helikoptereket. Itt működik a légi mentők helikopterbázisa is.

– Más önkormányzatok támogatják, fejlesztik a repülőterek működését, említhetnénk Nyíregyházát, Gödöllőt, Szegedet, minket viszont tönkretesznek – fogalmazott a titkár. Hozzáfűzte, nem értik azt sem, miért van szükség épp erre a területre, hiszen a korábbi ipari területek sem teltek meg.

– Mi továbbra is tárgyalnánk az ügyben, és bízom benne, hogy sikerül megegyeznünk, sikerül elérnünk, hogy ha mennünk kell, akkor kapjunk egy másik területet a régi helyett – mondta Ötvös Béla.

A közgyűlési ülésen elhangzottak után levélben érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, a tegnap délután érkezett választ keretes írásunkban olvashatják.


Az önkormányzat válaszai

Hol lehet az új helye a repülőtérnek? Szóba jöhet-e a mezőkövesdi repülőtér, mint alternatíva?

Az új repülőtér helyének kijelölése egyeztetéseket követően dől majd el, figyelembe véve a repülés-szakmai szempontokat, és a város érdekeit is. Miskolc nem tervezi a reptér más városba költöztetését.

Mi lesz a mentőhelikopter-bázissal, amit nem olyan régen fejlesztettek?

A mentőhelikopterek hely­igénye a repülőgépekhez képest nem túl nagy, a bázis áthelyezése a szakmai egyeztetéseket követően megoldható.

Befolyásolja-e a mostani döntés az új ipari park tervezését? (1000 hektáros terület a Modern városok program keretében.) Szükség van-e ennyi ipari parkra?

Az északi iparterület fejlesztése párhuzamosan – és más forrásból – zajlik a Modern városok programban megvalósuló ezerhektáros ipari park fejlesztéssel. Az iparterületek iránt folyamatosan nagy az érdeklődés. A befektetők nagyobb, egybefüggő területeket keresnek, amelyeken üzemeik továbbfejlesztése, bővítése megoldható.

Milyen beruházás települhet a repülőtér helyére?

A beruházásokról a befektetők hozzájárulása nélkül nem adható ki információ. Az önkormányzat tiszteletben tartja a vállalatok azon igényét, hogy saját, a piac által meghatározott szempontjaik szerint döntsenek arról, mikor, s hogyan kommunikálják az egyes fejlesztéseket. Ugyanakkor Miskolc érdeke és elvárása is, hogy magas hozzáadott értéket képviselő és innovációt megvalósító cégek jöjjenek városunkba.


[related-post post_id="3897211"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában