Helyi közélet

2017.11.07. 23:26

Új eljárás előtt a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélye

Miskolc - A kormányhivatalnak szabályos eljárást kell lefolytatnia a cementgyár ügyében.

Miskolc - A kormányhivatalnak szabályos eljárást kell lefolytatnia a cementgyár ügyében.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – mint portálunkon is olvashatták – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal alperes és az alperesi beavatkozókkal kapcsolatos perben hozott októberi ítéletében hatályon kívül helyezte a hejőcsabai cementgyárra vonatkozó cementgyártást engedélyező és hulladékgazdálkodásra vonatkozó első- és másodfokú közigazgatási határozatokat.

A Zöld Kapcsolat Egyesület zöld szervezet, mint felperes azért nyújtott be a cementgyár újraindítására kiadott környezethasználati engedéllyel szemben fellebbezést, mert véleménye szerint egy lakóövezet közvetlen szomszédságában együttégető cementműre nincs szükség egy olyan nagyvárosban, ahol a szállópor koncentráció mértéke már idén február végére meghaladta a megengedett éves egészségügyi kibocsátási határértéket – ismertette az ügy részleteit dr. Megay Róbert, az egyesületet képviselő ügyvéd.

Mint megtudtuk, az egyesület kifogásolta, hogy az engedélyben nem állapították meg a szükséges védőtávolságot, valamint nem készült a teljes hatásterületet érintő, kellő időtartamú helyzetfeltárás, hatáselemzés.

Eljárási hibák

Október 12-i ítéletében a bíróság egyébként azért kötelezte új eljárásra az alperes kormányhivatalt, mert az összevont engedélyezési eljárás során kizárták ügyféli jogának gyakorlási lehetőségéből a Zöld Kapcsolat Egyesületet, ezáltal „az eljárásban való részvételre vonatkozó eljárási szabályok megsértése jelen esetben az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértésre vezettek.”

„Egy új lehetőség”

F. Nagy Zsuzsanna az egyesület alelnöke hozzátette, hogy „most nyílik egy új lehetőség arra, hogy a helyi döntéshozók változtassanak eddigi passzív hozzáállásukon és méltó módon képviseljék a nagyszámú érintett lakosság, egyben az újabb környezetterhelést nem toleráló, munkahelyteremtő tevékenységek érdekeit...”

ÉM-SZB


[related-post post_id="3647374"]

[related-post post_id="3495218"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában