Helyi közélet

2017.10.14. 16:49

A kutya élményt ad, de feladatmegoldásra is bír

Miskolc - Van olyan dolgozója a gyermekrehabilitációs osztálynak, aki a kezdetektől a részleget szolgálja.

Miskolc - Van olyan dolgozója a gyermekrehabilitációs osztálynak, aki a kezdetektől a részleget szolgálja.

„Nagyon régóta itt vagyok. Itt járok iskolába, kezelésekre. Örülök, mert ez az utolsó évem itt. Nyolcadikos vagyok, szakközépben fogok továbbtanulni informatikát” – mondja csendesen Samu Dominik, akitől azt is megtudom, hogy a „nagyon régen” egészen pontosan 12 esztendőt jelent… Kis társaival kerekesszékben várja, hogy indulhassanak a tornaterembe, ahol kutyás terápiás foglalkozás vár rájuk.

Házgazdánk, Dr. Zahuczky Katalin, a gyermekrehabilitációs osztály vezetője elmondja, hogy az osztály az elmúlt 35 évben rengeteg gyereket látott el.

A teljes palettát

– Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyermekei tartoznak hozzánk, de országos felvételű ellátási területünk van – magyarázza a főorvosasszony. – Nagyon gyakran a Dunántúlról, vagy az ország más részéről is kapunk betegeket attól függően, hogy milyen a betegsége, illetve hol van hozzátartozó, aki be tud segíteni, mert előfordul, hogy egy gyermek Győrben sérül, de a rokonsága miskolci, és természetesen szívesebben választ minket, ha a nagymama itt tud maradni a gyermekkel és el tudja magát látni.

Gyakorlatilag a gyerekgyógyászat teljes palettáját ellátják, akinek tartós betegsége van és rehabilitációs technikára szorul, megfordul náluk.

– A legnagyobb arányban idegrendszeri sérült gyerekeink vannak – mondja Dr. Zahuczky Katalin. – A következő nagy csoport az ortopédiai betegségek, majd a légúti betegségek következnek. De a legkisebb könyöktöréstől kezdve mindenféle trauma előfordul.

Az osztálynak fekvőbeteg részlege is van.

– Két részre osztható: egy általános osztály, ahol az enyhébb betegségek ellátása zajlik, és van egy súlyos sérülteket ellátó részleg is pár éve, ahol súlyos traumás égéssérült gyerekek vannak elhelyezve – derül ki. – Van nappali ellátási formánk, hiszen a miskolci és a Miskolc környéki gyerekek szülei azt igénylik, hogy kapja meg a gyerek a kezelését, de este a család együtt lehessen, hazamehessenek.

A gyermekrehabilitációs osztály vezetője szerint az országos átlaghoz képest a régió technikailag jól ellátott és elég eszközzel rendelkezik, ám van, hogy valamely osztálynak hiányzik egy fontos eszköze.

Pályázati forrásból

– Ilyenkor igyekszünk beszerezni a szükséges eszközt, és természetesen pályázunk is –mondja Dr. Zahuczky Katalin. – Például a kutyás terápiánk pályázati forrásból működik, és osztályunknak van alapítványa is.

A kutyás terápia már jó ideje működik. Az osztály gyógytornászának volt saját kiképzett kutyája, engedélye is, ám meg kellett honosítani, mert sehol másutt annak idején nem használtak kutyát kórházon belül.

– Rendkívül szigorúak a feltételek – hangsúlyozza. – A kutya élményt ad, és olyan helyzetekben is cselekvésre, mozgásra, feladatmegoldásra lehet a gyereket bírni, amikor egy átlagos tornatermi helyzetben már képtelenség.

A jövőre bizakodóan gondolnak, mert 35 éve egy nagyon összeszokott, jól működő csapat dolgozik együtt.

– Van olyan ápolónk, aki a kezdetektől itt van, a fiatalokat pedig szeretnénk megtartani. Ezt a mai tudományos ülést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztálya fennállásának 35 éves jubileumára és azért is szerveztük, hogy találkozhassanak egymással a szakmák képviselői – hangsúlyozta Dr. Zahuczky Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában