Helyi közélet

2017.09.13. 14:13

CineFest - Simonyi Balázs: „Feladtam a leckét...„

Miskolc - A Spartathlonon forgatta UItra című filmjét Simonyi Balázs – a Cinefest közönségének nagyon tetszett.

Miskolc - A Spartathlonon forgatta UItra című filmjét Simonyi Balázs – a Cinefest közönségének nagyon tetszett.

Nagy tetszéssel fogadta a közönség a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon hétfőn vetített Ultra című dokumentumfilmet. A tapsból a vetítést követő közönségtalálkozón kijutott Józsa László producernek és Simonyi Balázsnak, aki nem csak rendezte a filmet, de ultrafutóként szerepelt is benne.

Szeptember 21-től a moziban

Az Ultra szeptember 21-től kerül a hazai mozikba. Az HBO és a SpeakEasy Project koprodukciójában készült alkotásról van szó, amelyet a leghíresebb ultramaratoni futóversenyen, a görögországi Spartathlonon forgattak. A 246 kilométeres távot Simonyi Balázs négyszer már teljesítette, és most kalauzunk a filmben, amelyben öt résztvevő személyes történetén keresztül merülhetünk el az emberi teljesítőképesség határait feszegető verseny világában.

A közönségtalálkozón kérdésekre válaszolva Simonyi Balázs az Ultra születéséről is beszélt: „nekem olyan sokat adott a futás, hogy azt gondoltam, ezt valahogyan formába kell öntenem – filmet kellene csinálni belőle. De hogyan?” Mint mondta: azt szerette volna elkerülni, hogy sportfilm vagy versenyközvetítés szülessen. Szerinte a több év munkájával készült filmnek több rétege van, sokféle azonosulást kínál.

Egyetértett azokkal, akik szerint őszinte film született, hiszen az ábrázolt helyzetben, a lélek mélyére is tekintő küzdelemben az emberről leválik minden póz és manír – sebezhető lesz, és nem tud más lenni, mint őszinte. „Ilyen szintű külső és belső, spirituális utazást nem nagyon tudok tenni, csak egy ilyen távú versenyen. A tér és a táj e­lasztikus nyúlvánnyá válik” – egyebek között ezeket mondta a kérdésre, hogy mire gondol 246 kilométer futás közben.

A célba érés a legszebb, de a legrosszabb pillanata is a versenynek – árulta el.

„Nagyon vágysz rá, hogy ott legyen a pont a végén, hogy legyen megkönnyebbülés, beteljesüljön, amiért annyira sokat tettél. És bár egész úton azt mondtad, soha többé, célba érve mégis ott dolgozik benned megint a vágy, hogy csináld meg újra” – összegezte saját, ezzel kapcsolatos érzéseit.

Aki el tudja szánni magát, hogy elinduljon, az már nyertes – tette hozzá. És ez azért nem mellékes körülmény, mert filmje drámai erejét nem csak az adja, hogy megküzdenek benne a célba érésért, de az is, hogy ez nem mindenkinek sikerül.

„Hogyan lehet meghaladni?”

Mi lesz a következő film? Ezzel kapcsolatban az hangzott el, hogy „ez művészi probléma: hogyan lehet meghaladni a művet, amelyben benne van mindkét szenvedélyem, a filmkészítés és a futás. Feladtam a leckét”.

Simonyi Balázs interjút adott az Észak-Magyarországnak, ezt később olvashatják.

ÉM-BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában