Helyi közélet

2017.05.27. 17:15

Mészhidráttal kezdődik a cementes újraindulás

Miskolc - Mintegy félszáz embernek már van munkája a a cementgyár mészhidrát üzeme révén.

Miskolc - Mintegy félszáz embernek már van munkája a a cementgyár mészhidrát üzeme révén.

Néhány hete már folyik a próbaüzem, pénteken pedig ünnepélyesen át is adták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, (mostani nevén HCM 1890 Kft.) évi 40 ezer tonna mészhidrát előállítására alkalmas üzemét.

A kormány számára fontosak a magyar vállalatok.” Csöbör Katalin

Megfelel az előírásoknak

Kálmán János cégtulajdonostól megtudhattuk, hogy a beruházás magántőkéből valósult meg, a pontos összegről azonban nem adott tájékoztatást a társaság első embere.

Az ünnepélyes avatón a cégtulajdonos beszédében elhangzott, hogy a mészhidrátüzem beruházásának részeként modernizálták a technológiához tartozó épületeket és gépsorokat, ennek köszönhetően az üzem immár megfelel a legszigorúbb magyar és európai uniós környezetvédelmi előírásoknak.

A mészhidrát az építő-, az élelmiszer- és a vegyiparnak, valamint környezetvédelmi szolgáltatóknak alapanyagul szolgál, de használják a gumigyártásban, a mezőgazdaságban, valamint a szennyvíztisztításban, talajjavításban is. Mint megtudtuk, a mészhidrát üzem közvetlenül a gyártásban huszonhat, a kapcsoló tevékenységekben további 40 dolgozónak ad munkát az üzem.

Nyolcszáz ember reménye

Eddig mintegy másfél milliárdot fektettünk a gyárba.” Kálmán János

Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője az átadáson arról szólt, hogy a magyar kormány számára kiemelt fontosságú, hogy a magyar tulajdonban lévő kis- és középvállalatok jól prosperáljanak, húzzák a gazdaságot és stabilan munkát adjanak a hazai munkaerőnek.

A politikus kiemelte, hogy, amikor a hejőcsabai cementgyár külföldi tulajdonosa leállította a gyártást, több száz ember maradt munka nélkül. A gyár termelésének reménybeli újraindítása pedig mintegy nyolcszáz embernek adhat majd munkát.

Kormánydöntést várnak

Kálmán János a cementgyártás újraindításáról elmondta, hogy az mintegy 5–15 milliárd forintba kerülhet, az ehhez vezető út egyik nagyon fontos állomása volt a pénteken átadott üzem. A tulajdonos eddig saját pénzből mintegy másfél milliárd forintot fektetett be, a cementgyártás megkezdése – Kálmán János megfogalmazása szerint – a „kormányon múlik”. Ahhoz is a kormány segítségére van szükség, hogy a cementgyár visszakapja a bányászati jogosultságát.

- Szaniszló Bálint -


Évtizedes perek nyomán

Emlékezetes, hogy a hejőcsabai cementgyárat – a privatizációt követően – sok éven át szakmai befektetőként a svájci Holcim konszern működtette. A gyártást 2011-ben állították le, a dolgozókat elbocsátották. Mindeközben a Holcim csaknem két évtizeden át jogvitában állt a Magyar Cement (MC) Kft.-vel. A perre menő nézeteltérés arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, amelynek tulajdonosa egyébként az alperes MC Kft. volt. A gyár végül is bírósági végzéssel került Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe.


Mészhidrát-gyártó üzemet adtak át Miskolcon

Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, mostani nevén HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrát üzemét pénteken, a beruházás magántőkéből valósult meg, ennek értékről nem adott tájékoztatást Kálmán János cégtulajdonos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában