Helyi közélet

2017.03.30. 11:55

A lengyel–magyar barátság jegyében

Piotrków Trybunalski - A megyei közgyűlést Török Dezső elnök és Budai Erzsébet, a közgyűlés tagja képviselte.

Piotrków Trybunalski - A megyei közgyűlést Török Dezső elnök és Budai Erzsébet, a közgyűlés tagja képviselte.

Piotrków Trybunalski város elnöke, Krzysztof Chojniak meghívására a megyei közgyűlés elnöki delegációja vett részt a X. Lengyel–Magyar Barátság Nap ünnepi rendezvénysorozatán március 23–25 között. A megyei közgyűlést Török Dezső elnök és Budai Erzsébet, a közgyűlés tagja képviselte. A X. Lengyel–Magyar Barátság Nap ünnepi eseményeinek a fennállásának 800. évfordulóját ünneplő, Lódzi Vajdaságban található város adott otthont.

A delegáció a március 24-ei napon részt vett a Nemzetközi Gasztro-Turisztika Vásáron és Gazdasági Fórumon is, míg Török Dezső elnök rövid megbeszélést folytatott a krakkói főkonzul asszonnyal, dr. Körmendy Adrienn-nel, majd a delegációval közösen részt vettek a X. Lengyel–Magyar Barátság Nap díszünnepségén, melyen beszédet mondott Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar államfő.

A X. Lengyel–Magyar Barátság Nap ünnepi rendezvénysorozatának második napján Áder János és Andrzej Duda egy emléktáblát is felavattak, amely a Piotrków Trybunalski­ban 1925-ben rendezett nemzetközi légi bemutatón elhunyt Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés úttörőjének állít emléket.

A magyar–lengyel barátság ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar–lengyel barátság első köztéri emlékművét. Ezt követően, Európában példa nélkül álló módon az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar–lengyel barátság napjává nyilvánította.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában