Helyi közélet

2016.11.14. 19:38

Valódi színpadra léptek a zrínyisek

Miskolc - Drámagála: szülők, diáktársak, tanárok előtt lépnek fel.

Miskolc - Drámagála: szülők, diáktársak, tanárok előtt lépnek fel.

Nagy volt az izgalom péntek délelőtt a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Az iskola színházterme megtelt, a színpadon drámatagozatos diákok próbáltak, a nézőtéren pedig szintén drámatagozatosok vártak a sorukra. Közben persze jól szórakoztak, hiszen a múlt századi kabaréjelenetek még ma is megmosolyogtatóak. A próba végén pedig a finálé, a közös dal következett.

Próbálnak

„Csönd, ennyi!” – zárta le a közös éneklést Regős Zsolt tanár. Majd a diákok levonultak a színpadról, igaz, csak egy rövid szünetet tartottak. A próbának ugyanis folytatódni kellett, hiszen hétfőn a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában már élesben, a szülők, tanárok és diáktársaik előtt mutatkoznak be a Zrínyi drámatagozatosai az idei Drámagálán.

A tavalyi vizsgaelőadásokból áll össze a műsor: kabaréjelenetek, színdarabrészletek, táncos, zenés előadások váltják majd egymást, illetve improvizációs feladatokat is meg kell oldaniuk a fellépőknek. Hidi Boglárka, Csionek Zsófia és Tassi Rebeka tizenegyedikes diákok, ők a Tükörszilánkok című jelenetben lépnek majd fel. „Nagyon várjuk a hétfő estét, mert sok munkánk van a gálaműsorban és biztos jó élmény lesz a színházban fellépni” – mondták.

Színész szeretne lenni

Mindhárman drámatagozatosok, de nem feltétlenül a színészet miatt választották ezt, úgy gondolják, az élet minden területén jól jöhet, amit itt megtanulnak. „Javítja a kiállást, a beszédkészséget, sok hasznos dolgot tanulunk, ami segíthet minket, ami pluszt ad” – fogalmazták meg.

Veres Boglárka viszont színész szeretne lenni, ő azért választotta a drámapedagógiát. „Már általános iskolában is jártam hasonló szakkörre, nagyon megszerettem a színpadot, egyszerűen valamiért vonzó számomra. Igazából jó más bőrébe bújni” – magyarázta.

Boglárka most 10. osztályos a Zrínyiben, és mivel két éve volt utoljára Drámagála, így ő most először léphet a Miskolci Nemzeti Színház színpadára, csakúgy mint Czinke Dani és Kolozsi Flóra. Pénteken izgatottak voltak, hogy milyen lesz, abban megegyeztek, alig várják az élményt.

Dani elsősorban a zenés, táncos darabokban kapott szerepet, őt ez érdekli, később is táncos szeretne lenni. Van egy zenekara is, a The Sign. Alternatív rockot játszanak, a Sörfesztiválon és a Kocsonyafarsangon is felléptek már, illetve romkocsmákban – mondta. Pénteken még csak sejtették, hogy milyen lesz majd a színház nagyszínpadán állni. „Próba közben nincs néző, ezért alig várjuk, hogy legyen közönségünk, az ő visszajelzésük sokat segít nekünk az átszellemülésben. De az is jó lesz, hogy nagyobb terünk lesz a játékra. Biztos izgulunk majd, de az csak segít abban, hogy jobbak legyünk” – vélekedtek.

– A Miskolci Nemzeti Színházzal élő a kapcsolatunk, diákjaink rendszeresen részt vesznek azokon az eseményeken, amelyeket középiskolásoknak szerveznek – ezt már dr. Lukácsné Eisner Éva pedagógus mondta lapunknak. Példaként említette, hogy az október 23-i városi megemlékezésen is szerepeltek, illetve november 10-én a színház igazgatója, Béres Attila látogatott el az iskolába órát tartani a diákoknak.

Bábszínészek

„A Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatosai közül sokan játszanak különböző színházakban az országban. A színészek mellett egyre többen bábszínészként is tevékenykednek. Az előző tanévben végzett Marosvásárhelyen Dőry Brigitta, aki jelenleg Zalaegerszegen dolgozik. Színművészetet is tanul emellett. A következő tanévben színművészként végez majd a marosvásárhelyi egyetemen” – sorolta.

Hozzátette: büszkék arra, hogy növendékeik országos díjakat kapnak. Simkó Katalin a Színikritikusok Díját, Mikola Gergő Soós Imre-díjat, 2016-ban Törőcsik Mari-díjat kapott Józsa Bettina, aki jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. Azt is megtudtuk, Novák Henriett pedig Los Angelesben főszerepet kapott egy filmben.


Tanárok

A Drámagála műsorát dr. Lukácsné Eisner Éva, Duvalovszki Éva, Lukács Ákos, Regős Zsolt, Kertész Kornél, Kocsis Andrea és Lukács Ádám, a drámatagozatos diákok tanárai rendezték, rakták össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában