Helyi közélet

2016.10.16. 21:56

Még tovább erősíteni, ami már eddig is erős volt Ongán

Onga - „A lényeg az, hogy évről évre nőjön a nevezett minták színvonala”.

Onga - „A lényeg az, hogy évről évre nőjön a nevezett minták színvonala”.

Nem lehet elég korán elkezdeni: ennek szellemében már javában zajlik a Quintessence (VIII.) Pálinkaverseny szervezése. Az Ongai Kulturális Egyesület által nyolc éve életre hívott viadal hazánk legnagyobb seregszemléjévé nőtte ki magát, hiszen Magyarországon eddig még soha egyetlenegy pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával: ezt a számot érte el a legutóbbi megméretés.

Ennek szellemében a nemzetközi bírálói vonalunkat is bővítjük." Takács László

Pozitív visszajelzések

– A szervezés nagyon sokrétű munka, természetesen már javában készülünk mi is – mondta Takács László, a verseny főszervezője. – Az „indító” állomásnak nevezhetjük a június végén megtartott első pálinka bírálói vizsgánkat. Akkor harminchatan adtak számot tudásukból és öten be is kerültek a bővebb bírálói keretbe. Érdekesség, hogy ebben a csoportban voltak résztvevők Erdélyből, Szlovákiából, de még Angliából is, akik a távolság ellenére minden egyes tréningen részt is vettek. A második kurzus pedig most szeptember végén kezdődött el.

A versenyigazgató kiemelte, továbbra is az a céljuk, hogy tovább erősítsék a bírálói rendszert, ami egyébként is évek óta kiemelkedő a megméretésen. „Ennek szellemében a nemzetközi bírálói vonalunkat is bővítjük, több zsűritag fog érkezni az Ausztriában megrendezendő Destillata bírálói közül, ez a viadal a világ három legerősebb pálinkaversenyében van benne.” – tette hozzá. Arra a kérdésükre, hogy nemzetközi szintről – hiszen egyre több külföldi nevező és zsűritag is van – érkeznek-e visszajelzések a viadalról Takács László azt mondta: „Ott voltam Grazban az idei Destillata gálán, ahol örömmel hallottam, hogy rendkívül pozitívan nyilatkoztak rólunk, kiemelve a zökkenőmentes rendezést, a szakszerű bírálati rendszert és a saját fejlesztésű bírálati szoftver hatékonyságát. Egyébként a folyamatos fejlődést szem előtt tartva gondolkodunk közös projektekben a burgenlandi pálinkaversenyekkel”.

S ha már az újdonságoknál tartottunk, megtudtuk azt is, hogy idén a Quintessence VIII. Pálinkaversenynek lesz egy országos sajtótájékoztatója Budapesten, egy igazán impozáns helyszínen. Ezen felül egy pálinkakönyv is meg fog jelenni, várhatóan Szent Miklósnak, a pálinka védőszentjének a napjára, december 6-ra időzítve.

A fővédnökséget – az elmúlt viadal után ismét – dr. Kövér László, Magyarország Or­szággyűlésének elnöke vállalta el, és a pozitív tapasztalatok után a viadalnak ismét kétnapos lesz a januári „záróakkordja” a lillafüredi Palotaszállóban.

A főszervező arra a felvetésünkre, hogy az elmúlt verseny nevezési számát nagyon nehéz lesz túlszárnyalni, azt mondta: „Ez tény, de nekünk sosem ez a volt a célunk, de persze öröm, hogy ennyire kinőttük magunkat. A lényeg az, hogy évről évre nőjön a nevezett minták színvonala, egyre inkább a minőség felé mozduljunk el. Bátran kijelenthetem, hogy ez a tendencia most is így van, és persze bízom benne, hogy a jövőben is így lesz”.


Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny

A verseny meghirdetésének köre: a határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.

Nevezési minta: magán- és bérfőzetőknek fajtánként minimum kétszer 0,35 liter, kereskedelmi főzdéknek háromszor 0,35 vagy 0,5 liter.

Nevezési díj: 1-2 nevezett mintaszámnál magán- és bérfőzetőknek mintaszámonként 5000 Ft/minta, kereskedelmi főzdéknek 7000 Ft/minta, 3-4 nevezett minta esetén magán- és bérfőzetőknek mintaszámonként 4000 Ft/minta, kereskedelmi főzdéknek 6000 Ft/minta, 5 feletti nevezett minta esetén magán- és bérfőzetőknek mintaszámonként 3000 Ft/minta, kereskedelmi főzdéknek 5000 Ft/minta.

Nevezési határidő és a minták átvétele: 2017. január 6., 17.00 óra, személyesen leadva az ongai költségalapú bérlakásokban kialakított versenyirodában (3562 Onga, Gyöngyvirág u. 1., 1. em.), illetve eljuttatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).

Nevezési feltételek: A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, a nevezési díj befizetésével lehet részt venni. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a nevezett pálinka/párlat származási igazolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában