Helyi közélet

2016.09.23. 10:42

Több mint félmillióan látták az MNB Értéktár Programban megvásárolt műkincseket

Budapest/Debrecen/Miskolc - Több mint félmillióan látták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Program keretében megvásárolt és az ország különböző múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

Budapest/Debrecen/Miskolc - Több mint félmillióan látták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Program keretében megvásárolt és az ország különböző múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

38 754 látogatója volt a Magyar Nemzeti Múzeumban Tündérkert Ezüstje címmel június 6-tól szeptember 11-ig nyitva tartó kiállításnak, amely az Értéktár program keretében megvásárolt 220 darabos, 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmékből álló gyűjteményt mutatta be - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Bank.

Hozzátették: ezzel a tárlattal együtt 2015 januárja óta 508 ezer 318 érdeklődő tekintette meg a jegybank értékmentő programja keretében megvásárolt és az ország különböző múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

Az MNB adatai szerint a Miskolci Galériában december 22-én megnyílt, Kövesi István titkos gyűjteménye című kiállítást augusztus végéig 14 326-an, míg a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában Tiziano Vecellio Mária gyermekével, Gulácsy Lajos Mulatt férfi, Vaszary János Kereszténység, Orbán Dezső Fekvő akt, Abraham van Beijeren Csendélet gyümölcsökkel című alkotását 234 ezren nézték meg.

Az egri Dobó István Múzeum Fegyvereink elődei, elődeink fegyverei című kiállítása, amely a Péterváry-gyűjteményt mutatja be, látogatottsági rekordot döntött: augusztus 31-ig 140 209-en nézték meg a különleges fegyvereket. A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című műve 2015. január 1-je óta 81 029 főt vonzott.

Az Artpool-gyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, valamint a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye a befogadó múzeumokban feldolgozás alatt állnak annak érdekében, hogy a nagyközönség számára minél előbb látogathatók legyenek - közölte a jegybank.

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok itthon tartása, illetve olyan kiemelkedő értékű műkincsek megszerzése a hazai múzeumok számára, amelyek hiánypótlók és jelentős mértékben gyarapítják a közgyűjteményeikben őrzött nemzeti és egyetemes kulturális örökséget.

A gyűjtemény létrehozása egyúttal értékálló befektetés, amely kézzelfogható gyarapodást is jelent hazánknak - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában