Helyi közélet

2016.09.05. 14:41

Közösségépítés és hagyományőrzés Arlón

Arló - Hazaváró napra és laskafesztiválra várták az érdeklődőket az Arlói-tó partján.

Arló - Hazaváró napra és laskafesztiválra várták az érdeklődőket az Arlói-tó partján.

A hazaváró ünnepség célja évről évre az, hogy a településről már elköltözött, de Arlóhoz máig kötődő lakosokat visszacsalogassák erre az eseményre egykori lakóhelyükre. Idén ezt a napot egy hónappal korábban rendezték meg, így együtt tartották a laskafesztivállal, amely a helyi gasztronómiai érdekességnek számító népi eledel köré épült.

Festői környezetben

Az esemény tematikája ebből adódóan kettős volt, a közösségépítés és a hagyományőrzés került középpontba. Az ünnepélyes megnyitón a település polgármestere, Vámos Istvánné köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívott testvértelepülések képviselőit. Az Arlói-tó festői környezete kiváló helyszínt biztosított a rendezvénynek. A Suvadás Ligetben pavilonok sora csalogatta az érdeklődőket, több sátorban a település hagyományos gasztronómiai érdekességének számító eledelét, laskát készítettek az asszonyok. Hagyományosan zsírral megkenve, sózva fogyasztják a laskát, de édes változata is létezik, cukorral megszórva vagy lekvárral ízesítve. Igazi különlegességszámba ment a lila krumplival készült, így ennek köszönhetően lila színű laska is.

A rendezvényre meghívást kaptak az erdélyi és a felvidéki testvértelepülések képviselői is, akik nagy örömmel vettek részt az arlói kettős ünnepen.

A hagyomány őrzésébe a helyi fiatalok is bekapcsolódtak, akik az idősebbektől tanulták el a sütés fortélyait. Miközben ezerszámra készült a laska, folyamatosan zajlottak az egyéb programok. A színpadon hagyományőrző csoportok szórakoztatták a nagyérdeműt és helyi kézművesek termékeit is megcsodálhatták az érdeklődők.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában