Helyi közélet

2016.06.05. 15:32

Sinatrától mikrofont kapott

Budapest, Miskolc - „Úgy látszik, nekem az van megírva, hogy kizárólag zenével foglalkozzam.”

Budapest, Miskolc - „Úgy látszik, nekem az van megírva, hogy kizárólag zenével foglalkozzam.”

Nyári Károly jazz-zongorista, énekes, dalszerző, aki már tizenhárom éves korában országos zongoraversenyt nyert. Majd előadóművészi és zongoratanári diplomát szerzett a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán. Harminc évvel ezelőtt Hollandiába ment, és itt indult szólókarrierje. Átütő sikert ért el külföldi színpadokon, több sztárral is fellépett, köztük Frank Sinatrával, aki egy közös éneklés után a mikrofonját ajándékozta neki. Nyári Károly végül hazajött, és itthon is óriási sikereket ért el. Első lemeze 1998-ban jelent meg, az Én voltam boldogabb címmel. Péntek este pedig a Drót Bisztró terasznyitóján lép fel, erre az alkalomra egy különleges műsorral készül a művész.

Magyarországon is komoly sikereket értem el." Nyári Károly

– Mindig nagy öröm számomra, amikor a miskolci közönségnek játszhatok. A mostani felkérés alkalmával Frank Sinatra örök érvényű slágereiből álló My Way című estemet hallhatják – mesélte lapunknak Nyári Károly. – Ezek a dalok ma is elsöprő erővel hatnak, és szinte mindannyiunk életének a részeivé váltak. A My Way című koncertem 2009-ben a Művészetek Palotájában volt, azóta bárhol elhangzik ez a zenei program, mindig nagy sikerrel fogadja a közönség.

A művészt arról is kérdeztük, milyen helye van ma a világban az „egy szál zongora” műfajnak. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre több vendéglátóhely rendez ilyen esteket, és egyre népszerűbbek is ezek a műsorok. „Azt gondolom, hogy az élő zongora és énekelőadás igazi értéket képvisel korunk gépzenei világában, az igényes zenét kedvelő közönség körében. Azt az atmoszférát, amit egy szál zongora és egy énekhang nyújt a hallgatóknak, semmilyen gépi zenei alap nem tudja helyettesíteni. Az élő zene közvetlen kapcsolatot teremt, és igazi zenei élményt nyújt a közönségnek” – vélekedett Nyári Károly.

Ereklyék sztároktól

Külföldi és persze hazai fellépései során is nagyon sok világsztárral találkozott. Kíváncsiak voltunk arra, kikkel és milyen módon. „Szólókarrieremet 1986-ban kezdtem Hollandiában, ahol hosszú évekig éltem családommal együtt. Itt lehetőségem nyílt olyan világsztárokkal találkozni és együtt játszani, mint Chaka Khan, Gloria Estefan, Mariah Carey, Elton John vagy Luciano Pavarotti. Számos televízió- és rádióműsorban is felléptem, és a sikereimre való tekintettel megkaptam a holland állampolgárságot. Hazatérésemet követően itthon is számos hírességnek játszottam, mint Robbie Williams, Paul McCartney, Sting. Ezek az élmények meghatározóak, végigkísérik a pályámat, és mindig szívesen gondolok rájuk vissza. Számos ereklyét is őrzök ezekkel a találkozásokkal kapcsolatban” – emlékezett vissza.

Nyári Károly már többször is hangsúlyozta, nem telik el napja zene nélkül. De mit hallgat a zenész, ha kikapcsolódásra vágyik, milyen zene, melyik előadó nyújt számára pihenést?

– Amióta elindult a pályafutásom, egyetlen napot sem töltöttem zene nélkül, rengeteg felkérésnek teszek eleget. Már Máté Péter is megénekelte, hogy zene nélkül semmit sem ér, és ez rám hatványozottan igaz. Úgy látszik, nekem az van megírva, hogy kizárólag zenével foglalkozzam. Szerencsés embernek tartom magam, hogy abból élek, amit szeretek, és amelyet már gyerekkoromban megálmodtam magamnak. Ezenkívül lányaim, Aliz és Edit karrierjét is igyekszem producerként segíteni. Mindemellett kevés szabadidőm van, de akkor szívesen hallgatok zenét, amelyben nem a műfaj a meghatározó, hanem inkább a zenei minőség. Persze zongoristaként gyermekkori kedvencem és példaképem Oscar Peterson, akinek a játékát nagyon szeretem hallgatni – válaszolta.

Komoly sikerek

Nem bánta meg, hogy annak idején hazajött Magyarországra? – kérdeztük. Nyári Károly határozott válasza volt: „Egy percig sem”. Mint mondta: „Magyarországon is komoly sikereket értem el, több albumom jelent meg, számos telt házas koncertet mutattam be. Ebben az évben április 4-én a Művészetek Palotájában Úgy szeretlek téged című telt házas nagy sikerű jubileumi koncertemmel ünnepeltem pályafutásom 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból jelent meg Best of című albumom. Ezzel a koncerttel köszöntem meg a közönség kitartó szeretetét, amely mindennél fontosabb számomra”.


Elismerések

Pályájának meghatározó állomásaként 2002-ben megkapta a kiváló zenei tehetségért járó Lyra-díjat. 2005-ben alapította meg jazz­trióját, amely több hazai és európai fesztiválon ért el kimagasló sikereket. A Tisztelet Társasága 2012. január 31-én Tisztelet-díjat adományozott kiemelkedő munkája elismeréseként a művésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában