Helyi közélet

2016.05.19. 13:17

Tevecsikók és szarvasborjak a Miskolci Állatkertben

Miskolc - A Miskolci Állatkert patásai körében minden évben bőséges utódlásnak örülhetünk. Nincs ez másképp idén sem: az elmúlt hetekben a kétpúpú tevék és a David-szarvasok is utódokkal gyarapodtak.

Miskolc - A Miskolci Állatkert patásai körében minden évben bőséges utódlásnak örülhetünk. Nincs ez másképp idén sem: az elmúlt hetekben a kétpúpú tevék és a David-szarvasok is utódokkal gyarapodtak.

Az első tevecsikó március 31-én született, akit féltestvére két héttel később követett. Mindkét tevekancánk, Kobi és Lívia is tapasztalt anyának számít, és most is gondosan nevelik a 13 hetes vemhesség után világra jött utódaikat. Mindkét kisteve apjuk, Kalifa világos, csaknem fehér színét örökölte. Világrajövetelükkor púpjuk még csak apró kis bőrredőnek tűnt a hátukon, amely folyamatosan telik meg zsírral. A tevék ugyanis a tévhittel ellentétben nem vizet tárolnak púpjaikban, hanem zsírt, amelynek a lebontási folyamatai során keletkező energiát és vizet tudja a szervezetük felhasználni ínséges időkben. Habár a tevecsikók már a születésüket követő órákban lábra álltak, az első napokban azért még bizonytalanul lépdeltek. Mostanra azonban már teljes magabiztossággal követik a tevecsapat további tagjait.

A David-szarvasok borjainak születése minden évben különös öröm számunkra, mivel esetükben komoly fajvédelmi eredménye is van a csapat gyarapodásának. A milunak is nevezett David-szarvasok ugyanis a vadászatuk eredményeként mintegy 100 évvel ezelőtt eredeti, kínai élőhelyükön kihaltak, és csak az állatkerteknek köszönhetik, hogy máig fennmaradtak. Olyannyira, hogy az elmúlt évtizedekben megkezdődött a visszatelepítésük Kínába is. A Magyarország állatkertjei közül csak Miskolcon látható állatfajból az elmúlt években eredményesen szaporodó csapatot sikerült kialakítanunk, hiszen az egy hónappal ezelőtt világra jött két borjúval együtt már 10 egyedből áll a David-szarvas csordánk, melyek közül öt született nálunk. A két borjú az első napokat kifutójuk valamely eldugott pontján, megbújva töltötte, most azonban már egyre többet mutatkoznak a felnőtt állatok társaságában tájékoztatta a Borsod Online-t Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában