Helyi közélet

2016.05.30. 23:18

Megragadja a képi világ

Miskolc - A jó előadásnál nem bosszantja a rossz díszlet. De a rossz előadást szerinte a jó díszlet sem menti meg.

Miskolc - A jó előadásnál nem bosszantja a rossz díszlet. De a rossz előadást szerinte a jó díszlet sem menti meg.

„Persze, hogy figyelem!”, válaszolja azt firtató kérdésünkre Máger Ágnes képzőművész, hogy mennyire ragadja meg a képi világ, a díszlet és a jelmezek a Miskolci Nemzeti Színház előadásain. Mint magyarázza, van, amikor nagyon jó az előadás, de kevésbé jó a díszlet, és van, hogy fordítva.

A Nagy Romulus díszlete és az előadás is nagyon tetszett.” Máger Ágnes

Kevés jelzéssel él

– A Zorba, a görögöt például nagyon szerettem, de a díszlet nem nyerte el a tetszésemet – mondja. Egy tengerparti falut ábrázolt, és a képzőművész szerint túl sokat akartak markolni vele, de keveset fogtak. Annál inkább tetszett neki a Nagy Romulus díszlete.

– Kevés jelzéssel élt, de az épp elég volt. Ez az előadás egyébként is nagyon tetszett, Fandl Ferenc hatalmasat alakított a főszerepben.

Kérdeztük, mennyire nézi meg a színlapon, hogy ki a díszlettervező, mint válaszolta, mindig. Ám nem mérvadó, hogy híres-e vagy sem. Zeke Edit munkáit például nagyon szereti – utal a tavaly bemutatott My Fair Lady-re – de mint mondja, előfordul, hogy nem érzi sikeresnek a végeredményt.

– Annak ellenére, hogy megragad az előadások képi világa, ha jó az előadás, nem bosszant, ha rossz a díszlet. Viszont egy rossz előadást számomra a csodálatos, jól kitalált „háttér” sem tud megmenteni.

Kérdeztük, mondana-e erre példát, de a miskolci színház műsorából nem jut eszébe ilyen.

Finom áttétek

Mint említettük, Máger Ágnes számára a Nagy Romulus tetszett az idén a legjobban: olyannyira megfogták benne a mai korunkra utaló finom áttétek. A darab a Római Birodalom korában játszódik, de véleménye szerint akár a ma Európájára is vonatkozhatnak az ott bemutatottak.

A képzőművész szerint a mai túlzott liberalizmus, az eluralkodott erkölcsi nihil a Római Birodalomra is jellemző volt, ez hozzájárult pusztulásához.

– Fandl Ferenc végig cinikus beállítottságú császárt játszik, de a végén kiderül, hogy a nehéz körülmények között humorával, tartásával ember tud maradni. Érdekes, ellentmondásos ez a szerep, és neki sikerült ezt érzékeltetni – fogalmazott Máger Ágnes.

ÉM-HM


Segítsen dönteni!

Olvasóink – a Miskolci Nemzeti Színház nézői – segítségét kértük annak eldöntéséhez, hogy ki legyen a 2015/2016-os évadban az Év színésze. A díjat lapunk alapította. Szavazni a Borsod Online-on lehet.

Ha szeretne a döntés részesévé válni, nem kell mást tennie, mint megkeresni a szavazás oldalát, megnézni, kikre és melyik szerepükre szavazhat, és ha döntött, szavazni.

Egy olvasótól egy szavazatot fogad a rendszer. Kérjük, az olvasónk által támogatott színész esetében azt is jelölje meg, melyik szerepéért kívánja díjazni, mert a díj ebben az évben azért a szerepért jár, amelyikre a legtöbben szavaznak (a „minden szerepben jó volt” a szavazás során ezért nem értelmezhető).

Szavazni 2016. május 31-én délig lehet.


Arra biztatjuk olvasóinkat, a Miskolci Nemzeti Színház nézőit: döntsenek az Észak-Magyarország díjáról.


Miskolc - A színi igazgató vallja, sok tapasztalattal lett gazdagabb az évadban, ezekből tanulva folytatja a munkát.

Miskolc - Az év színésze szavazás a színházi emberek előtt is nyitott. Vajon ők milyen szemmel látják az alakításokat?

Miskolc – Simon Emőke szerint vagy rossz, vagy jó rendező van.

Miskolc – Mi tetszett az évadban a közönségnek? Mit néztek szívesen a bérletesek?

Miskolc – Ki a jó színész? Mivel képes elnyerni a közönség elismerését? Kritikusok mondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában