Helyi közélet

2016.05.10. 15:09

Marimbán varázsolnak az ózdi fiatal tehetségek

Ózd - Az ózdi Tempó Ütőegyüttes országos ismertséget szerzett az elmúlt időszakban, sok fellépésre hívják őket.

Ózd - Az ózdi Tempó Ütőegyüttes országos ismertséget szerzett az elmúlt időszakban, sok fellépésre hívják őket.

Erre szokták mondani, hogy igazi sikertörténet. Eke Istvánt, Eke Tímeát, Németh Annát, Németh Bencét, Szin Dorinát, Krajnik Pétert és Verebélyi Bálintot, vagyis a Tempó Ütőegyüttest néhány hónap leforgása alatt nagyon sokan megismerték. Köszönhetően az egyik kereskedelmi csatornán zajló tehetségkutatónak, ahol az ózdiak kiválóan szerepeltek. A Kismenőkben a kétezer jelentkezőből alig százhúsz produkciót hallgattak meg, a Tempó pedig egészen a legjobb 28 közé menetelt. A gyerekek marimbán és ütőhangszereken adtak elő slágereket, ami egy teljesen új zenei irányt teremtett meg.

Baráti közösség

A helyi Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei egyébként már több éve zenélnek együtt, nemcsak a színpadon, hanem a civil életben is jó baráti közösséget alkotnak. A fiatalok mellett az eddigi sikerekben óriási szerepe van Lajhó Gyula felkészítő tanárnak, művészeti vezetőnek, aki ezekre a különleges dallam- és ritmushangszerekre hangszereli a jazz- és a popdalokat.

– Három esztendeje vagyunk már együtt, és nagyon élvezzük azt, amit csinálunk – mondta el Eke István, a Tempó Ütőegyüttes tagja. – Valóban a tv-műsornak köszönhetően ismertek meg minket szélesebb körben, ám azt megelőzően is nagyon sok fellépésünk volt a környéken. Szeretném ezek közül kiemelni a légimentőkről szóló vándorkiállítást, amelynek a megnyitóira mindenhová meghívtak minket. A szülői támogatásra pedig nagy szükségünk van, hiszen a hangszereket nagy autókkal kell mozgatunk, ha ők nem segítenének, szinte sehová nem tudnánk eljutni.

Elismerés, fellépések

A Tempó Ütőegyüttest Ózd polgármestere is elismerésben részesítette, Janiczak Dávid szerint a fiatalok a város jobb megítélésének elősegítése mellett a kortársaik előtt is jó példát mutatnak. A hangszereket (marimba, xilorimba, cajon, chimes, stb.) egyébként májusban is számos helyre kell utaztatni, hiszen ebben a hónapban nem kevesebb mint tizennégy meghívásnak kell eleget tenniük. Ezek közül kiemelkedik az Ózdi Jazzparádé, ahol a Benkó-hagyaték-kiállítás megnyitóján lépnek fel.

– Erre az eseményre több meglepetéssel készülünk – nyilatkozta Lajhó Gyula – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen legendás zenészről szóló tárlat kapcsán egyáltalán felmerült a Tempó neve, igyekszünk a feladatnak megfelelni. Az együttes repertoárja folyamatosan bővül, újabb és újabb dalokat tanulnak meg a gyerekek. Jelenleg egy fél-háromnegyed órás műsort tudnak adni, de igyekszünk ezt tovább bővíteni. Nem akarom elkiabálni, de talán a MaNDA megnyitóján is ott lehetnek, valamint közös produkciókra is készülünk a miskolci Clap Ütőegyüttessel. Lassan jön a nyári szünet, de úgy fest, hogy pihenésre nem sok időnk marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában