Helyi közélet

2016.05.18. 16:07

Küldjön hírt - Holokauszt emlékkiállítás a miskolci Munkácsy Mihály Általános Iskolában

Miskolc - „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” címmel holokauszt emlékkiállítás nyílt a miskolci Munkácsy Mihály Általános Iskolában Szunyogh Szilvia művésztanár szervezésével. Ferkovics József festőművésznek és iskolánk tanulóinak a témához kapcsolódó képeit tekinthették meg a gyermekek és az érdeklődők.

Miskolc - „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” címmel holokauszt emlékkiállítás nyílt a miskolci Munkácsy Mihály Általános Iskolában Szunyogh Szilvia művésztanár szervezésével. Ferkovics József festőművésznek és iskolánk tanulóinak a témához kapcsolódó képeit tekinthették meg a gyermekek és az érdeklődők.

Ferkovics József Letenyén született. Kiváló rajzkészségét tanárai korán felismerték. 1974-ben díjazottként tért haza Japánból a gyermekrajz versenyről. Szorgalmasan tanult, a Pécsi Képző- és Iparművészeti Középiskolában felkészítő tanára Horváth János grafikusművész volt. Budapesten a Képző- és Iparművészeti Főiskolán Pajzs László és Fóti Ernő tanítványaként alkotott. Realista képein a cigány mesterségeket, az embernélküli tájakat örökítette meg. Töredezett emlékek – sorstöredékek című sorozata a „sárgacsillagos emberek” tragikus élethelyzetét, sorsát mutatja be. E képek a Nemzeti Galéria és Peking után, a jövő évben Berlinben és Izraelben lesznek láthatóak.

Iskolánk igazgatója – Balogné Pálfi Gabriella – köszöntötte a művészt, Kiss Gábor alpolgármester urat, a meghívott vendégeket. Kiss Gábor alpolgármester úr a kiállítást megnyitó beszédében megemlékezett az elhurcolt áldozatokról, és méltatta a kiállított képeket. Felhívta a gyermekek figyelmét arra, hogy akarattal, szorgalommal és tehetséggel mindenki előtt nyitott a felemelkedés útja.

A megnyitón tanítványaink és tanáraik előadásában cigány és zsidó dallamok hangzottak el, valamint Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse. A Romano Teatro művészei is felléptek.

A gyermekalkotások holokauszt túlélők életvideó interjúi alapján készültek. Az interjúk a Dél-Kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány – a Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet archívumában találhatóak meg. A Los Angelesben található archívumot Steven Spielberg alapította, amikor a Schindler listája című filmjét forgatta. Ma több, mint 50.000 interjú van az archívumban, amit oktatási célokra használnak. Magyarországon a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért az együttműködő partnerünk. A videóinterjúk a személyes történetekre építve segítenek a mai generációknak feldolgozni a holokausztot, illetve empátiára, toleranciára nevelnek. Nagyon fontos feladatuknak tekintik a pedagógusok ilyen irányú képzését.

Szunyogh Szilvia művésztanár, a kiállítás szervezője, is részt vett a képzésen, s a művészetoktatáson kívül foglalkozik még digitális tananyagfejlesztéssel is az alsósok számára festészeti órákon, illetve nyolcadikos tanulóknak média tantárgy oktatása során.

A kiállítás felhívja figyelmünket arra, hogy ne feledjük a múltat, és soha többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

A kiállítást a civilé szervezetek összefogása tette lehetővé.

Támogatóink:

  • Horváth János festőművész
  • Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért
  • Civil Rádió Miskolc
  • Dialog a Közösségért Közhasznú Egyesület
  • Napraforgó Egyesület a Speciális Szükségletű Gyermekekért
  • a Munkácsy Mihály Általános Iskoláért Alapítvány
  • Glass-Go Kft., Pelle Gábor képkeretező
  • Győrffy László Jánosné

    a Miskolci Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

    Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskolájának pedagógusa

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában