Helyi közélet

2016.04.08. 17:44

Miskolci képességfejlesztő workshop holland gyakorlatokért

Miskolc - A nonprofit, az önkormányzati és az üzleti szféra összekapcsolását tűzték ki célul.

Miskolc - A nonprofit, az önkormányzati és az üzleti szféra összekapcsolását tűzték ki célul.

A Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége – a soros holland EU-elnökség alkalmából – különleges, képességfejlesztő workshopot tartott Miskolcon csütörtökön.

Célul tűzték ki, hogy egyrészt a helyi civil szervezetek saját környezetükben, a privát szféra támogatásával, valamint a helyi önkormányzat aktív bevonásával megismerjék azokat a holland jó gyakorlatokat, melyek új lendületet adhatnak működésükhöz, másrészt pedig, hogy egy asztalhoz ültetve keressék az együttműködés lehetőségeit a speciális szükségletű csoportok munkanélkülisége elleni küzdelemhez.

Projektek és tanácsok

A felkínált lehetőséget kihasználva Kiss Gábor alpolgármester ismertette a helyi önkormányzat speciális szükségletű csoportok munkanélkülisége elleni küzdelemét támogató terveit.

Adatokat is közölt, többek között, hogy 4–5 évvel ezelőtt közel 13 ezer ember keresett munkát Miskolcon, míg mostanra ez a szám 8 ezer alá csökkent. (Az összehasonlítást finomító adatokat nem hallottunk, nem tudtuk meg például, mennyivel csökkent a munkaképes lakosság száma, hányan találhattak másutt munkát.)

Ismertette: ezzel párhuzamosan jelenleg 1000 betöltetlen álláshelyet kínálnak a megyeszékhelyen, ezt a kettőt együtt kell kezelni, mondta. Nagy erőlepésként említette, hogy a városnak van saját helyi esélyegyenlőségi programja, megalakult az Esélyegyenlőségi Tanács, valamint a Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanács.

Kiemelte: helyben is vannak jó gyakorlatok, amelyek közül a Szimbiózis Alapítvány tevékenysége uniós szinten is elismert példa.

Helyi példa

A rendezvénynek az önkormányzat biztosított helyet, a vendéglátásról a Szimbiózis Alapítvány által létrehozott, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Batyu-Téka Étterem gondoskodott.

- ÉM-SZK -


A résztvevők

A rendezvényen részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete, Simon Attila István, az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára, az EMMI Foglalkoztatási Rehabilitációs Főosztályának vezetője, Árvai Csaba.

Egy kicsit foghíjasan...

Sajnos az önkormányzat Dísztermében a több mint 7 órásra tervezett program dél­előttjén kevés vállalkozót láttunk. Mint a szervezőktől megtudtuk, a BOKIK-tól kapott 30 ezres címlista alapján (a kamaránál, mint mondták, nem tudták szűrni az adatokat, pedig elsősorban a kis- és középvállalkozókra szerettek volna koncentrálni), alig több mint 10 helyről fogadták el a meghívást.

Szerettünk volna élni az alkalommal, s rákérdezni a támogatott foglalkoztatás szolgálat „államosításának” részleteire (az ezzel eddig foglalkozó civil szervezetek április 1-jétől nem kapnak hozzá pályázati támogatást, az új konstrukcióba való bekapcsolódásra pedig még hónapokat kell várniuk, ám az EMMI illetékes főosztályvezetője a miniszter jóváhagyása nélkül nem nyilatkozhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában