Helyi közélet

2015.11.28. 18:54

Lerántjuk a leplet a kávékészítésről!

Miskolc, Pécs - A jó kávé titkát próbáltuk kiszedni két baristából: annyi kiderült, hogy a hagyományos főzőkben lerottyantott lének nincs sok köze az igazi kávéhoz. Koffeinre fel!

Miskolc, Pécs - A jó kávé titkát próbáltuk kiszedni két baristából: annyi kiderült, hogy a hagyományos főzőkben lerottyantott lének nincs sok köze az igazi kávéhoz. Koffeinre fel!

A pécsi Filter kávézó két baristájával, Horváth Enikővel és Németh Attilával ültünk le beszélgetni a kávékról.

Mi kell a jó kávéhoz?

Víz, de nem mindegy milyen víz. Nem árt egy vízlágyító berendezés, ha a csapvizet szeretnék használni, de ha nincs, akkor alacsony ásványianyag tartalmú vásárolt vízzel kell készíteni. Simán lehet találni ilyeneket akár a hipermarketekben is, nem kell félni.

Kávéfőző – de milyet, mennyiért?

Enikő szerint ha kotyogós kávéfőzőt használnak és nincs kifolyó „csőre”, akkor meg fog égni a kávé, mivel a közepén van a kifolyócső, és azzal érintkezik a kávé a forráspont után is. Amivel otthon a legjobb minőséget lehet produkálni az egy french press vagy aeropress. A legegyszerűbb a filteres főző, ami elsőre egy egyszerű üvegkancsó, amibe belehelyezünk egy papírfiltert, megfelelő szemcsenagyságúra őrölt kávét 90-95 fok közötti hőmérsékletű vízzel leöntjük, és ennyi is. Ennél a főzési módnál jönnek ki leginkább a kávé ízjegyei, gyümölcsössége, savassága. Előnye még, hogy rendkívül olcsó a szerkezet, örlővel együtt olyan 10 ezer forintból meg lehet venni. Az espresso főzőt egyáltalán nem ajánlják, mert túl sokba kerül ahhoz, hogy minőségi kávét lehessen ezekkel főzni. Az otthoni presszógépek pedig nem alkalmasak erre. Tudni kell, hogy egy kávé elkészítése hosszadalmas lehet, és ha valakinek nincs ideje, akkor egy kapszulás gépet érdemes vásárolni.

Azt is megtudtuk, vannak azok az eszközök, amelyek 15 barral nyomják át a kávét, de az nagyon sok. Kilenc bar nyomás bőven elég, de léteznek nyomásprofilozású kávék is, ahol számítógép-vezérléssel lehet szabályozni, hogyan változzon a víz nyomása, ami a kávépogácsára érkezik. Ez viszont már a sokmilliós kategória, nem a konyhaasztali verzió.

A jó kávé

A minőségi kávékra jellemző – csapott bele a lecsóba Enikő -, hogy kis termőterületen termesztik, gondosan válogatják, és úgy pörkölik, hogy azok az ízjegyek, amelyek jellemzőek az adott fajtára és területre, megmaradjanak. Őrölt kávét nem is érdemes venni, mert az óriási minőségromlás, meg sose tudni mi került még bele. Minőségi szemes kávét kell venni, előkapni az őrlőt és frissen megőrölni a szemeket.

Attilától megtudtuk, lehet persze váltogatni, hogy kevés idő, zutty be a koffein. De ha valaki egyszer megkóstolja a jó kávét, utána már csak nézni fog egy mezei kávéra, hogy hú, mi ez? Persze vannak kivételek, reggel, amikor nem ártana felébredni és kell a koffein, akkor mehet a gyengébb minőségű kávé, maximum húzzuk fel alaposan tejjel.

Ha eljutnak odáig, hogy megvan a megfelelő eszköz, jó a víz, akkor már csak a jó kávét kell megtalálni. Jó kávét alapvetően áruházláncból nem fog kapni, ha ízélményre vágyik, akkor az őröltet meg végképp felejtse el. Szaküzletekben, vagy kisebb kávézókban - ahol nemcsak készítenek, hanem árulnak is babkávét - érdemes próbálkozni.

Attila szerint olyan ez a kávévásárlás, mint amikor valaki finom paradicsomot akar venni, akkor megvan, hogy melyik árustól érdemes. Magyarországon rengeteg szaküzlet van, ahol jó kávét lehet vásárolni, és persze ott az internet: fórumokon érdemes utánanézni. Webshopokból lehet rendelni, száz grammos kiszerelésben is akár, az egy-két hétre egy embernek elég, és ez olyan 1500-2000 forintba kerül.

Ha eljutunk odáig, hogy már nem őrölt kávét fogyasztunk, akkor azt vegyük figyelembe, hogy hiába szemes kávét vásárolunk, az még lehet borzalmas. A szemeken az látható, hogy nagyon sok nem egyforma szem van. Van, amelyik világos, van sötétebb, van amelyiken olajkiválás is van már, mert annyira megégették, hogy a kávéban levő olajok kikerülnek a kávébab felületére, ez azt eredményezi, hogy minden ízt kiirtanak belőle és csak a pörkölés ízét fogjuk érezni, ami egy szenes íz lesz.

Cukorral?​

Miért cukrozzuk a kávét? Hozzászoktak az emberek egy ízhez, hogy hú ez baromi keserű. Alapvetően az emberek ízlelése is ezekhez a cukros dolgokhoz van beállítva. Akik nincsenek hozzászokva a cukor nélküli kávéhoz és édesebb ízvilághoz szoktak, azok tele fognak vágni szinte bármilyen jó kávét valamilyen édesítővel. A komolyabb kávékhoz abszolút nem áll jól a cukor, elrontja bármilyen formában, lehet az presszó vagy kapucsínó. A tej viszont nem, az nagyon jól áll neki.

- sothis -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában