Helyi közélet

2015.11.25. 16:06

Annika és Bence is sok szeretetet kapott…

Miskolc - A német kislány rövid életútja sokban hasonló a 2014-ben elhunyt fiatal kapuséhoz.

Miskolc - A német kislány rövid életútja sokban hasonló a 2014-ben elhunyt fiatal kapuséhoz.„Egy anyát nem érhet nagyobb szomorúság gyermeke elvesztésénél. Sajnos ezt nekem is át kellett élnem. Azonban a jó Isten segítségével, aki mindvégig erőt adott, sikerült feldolgoznom ezt a traumát… Visszagondolva a haldokló lányommal töltött utolsó napokra, meg vagyok győződve arról, hogy a legfontosabb feladatunk, hogy ezt az időszakot gyermekünkkel a lehető legtartalmasabban és legőszintébben töltsük el.” – részlet Monika Zeitner, Ahová mindenki hivatalos címet viselő könyvéből. A művet a Rakaczki Bence Alapítvány képviselői mutatták be kedden Diósgyőrben, azon apropóból, hogy azt Rakaczki Péter, a Diósgyőr fiatalon elhunyt kapusának testvére fordította le németről magyarra, s a benne szereplő kislány rövid életútja hasonlóságot mutat Bencééhez, hiszen ugyanúgy leukémiában hunyt el, még a nyolcvanas évek elején.

Nincs egyedül

– Az életben semmi sem történik véletlenül… – mondta Rakaczki Péter, aki német-fordító, tolmács. – Az öcsém halála után nem sokkal egy ruhaüzletben bukkantam rá erre a könyvre. Elolvastam, és kiderült, hogy nagyon sok párhuzam van a benne szereplő kislány, Annika és Bence élete között, az egyik ilyen volt, hogy Annikával 1982. január 16-án érkezett meg a mentő a klinikára, az öcsém pedig 32 esztendővel később ugyanezen a napon hunyt el. Az orvosok, ápolók mindkettejüket ugyanolyan szeretettel ápolták, a hozzátartozók, családtagok, barátok ugyanúgy támogatták őket betegségük során. Mindez arra sarkallt, hogy mindenképpen le kell fordítanom ezt a könyvet, ez végül bő egy év alatt sikerült. Felvettem a kapcsolatot az írónővel, aki teljes támogatásáról biztosított és ugyanezt megkaptam Fuhrmann Gézától, a kuratóriumtól. Szeretnénk, szeretném megmutatni, hogy Bence most sincs egyedül, sajnos pillanatnyilag is rengeteg kisgyerek van hasonló gondokkal kórházban, akik a testvérem sorsából erőt meríthetnek.

Kiállítást terveznek

Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlás-szervezési igazgatója, a kuratórium elnöke hozzáfűzte: az alapítvány legfőbb célja, hogy ápolja Bence emlékét, de az is, hogy segítsen a Bencéhez hasonló betegségben szenvedő gyerekeknek. Az Észak-Magyarország azon felvetésére, netán gondolkodik-e azon az alapítvány, hogy Bencéről egy önálló könyv szülessen, Fuhrmann Géza kijelentette:

– Ezen még nem gondolkodtunk, egyelőre nem tervezzük, viszont egy kiállítást szeretnénk megcsinálni a jövő esztendő első negyedében, amelyen a nagyközönség előtt mutatnánk be Bence különböző tárgyi emlékeit.

Prof. dr. Nagy Kálmán, Bence kezelőorvosa, a kuratórium tagja úgy fogalmazott, a magyar társadalmat manapság leginkább a betegség–egészség problémakör foglalkoztatja, amely minden mást megelőz, ettől tartanak elsősorban az emberek. A professzor szerint a sport ez ellen egy nagyon jó eszköz: „Bence focizott, kerékpározott, ami erőt, önbizalmat és belső tartást adott neki, összefonódott benne a hit és a sport”. Dr. Nagy Kálmántól megkérdeztük, hogy Annika, ha a mostani módszerekkel gyógyítják, menthető lehetett volna-e annak idején.

– A leukémiának vannak különböző típusai, van, amelyiknél 90 százalékos a gyógyulási arány, míg másnál az 50 százalékot sem éri el, miután nem ismerjük pontosan a kislány betegségének típusát, erre nehéz egységes választ adni, de akkor ez az arány valamivel rosszabb volt.

ÉM-MI


Bence-tények

  • Született: 1993. május 14. (Miskolc)
  • Elhunyt: 2014. január 16. (Miskolc)
  • Posztja: kapus
  • Klubja: Diósgyőri VTK
  • NB I-es mérkőzéseinek száma: 4
  • Rakaczki Bence (1993-2014) | Fotó: Homoky György

    Két alapítvány

    A szurkolók, érdeklődők a klub üzleteiben tudják megvásárolni a könyvet (amelyet 1500 példányban nyomtattak) 2000 forintért. A befolyt összeg felét a Rakaczki Bence alapítvány, míg másik felét a Bonta Zoltán Alapítvány (leukémiás és daganatos gyerekek gyógyítására létrehozott gyógyászati alapítvány) kapja meg.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában